tiistai 23. joulukuuta 2014

Raakasuklaa

raakasuklaa
Näin joulun alla tulee leivottua melko paljon ja yleensä annan osan leivonnaisista joululahjaksi sukulaisille ja tutuille. Tänä vuonna päätin tehdä raakasuklaata. Kävin ostamassa raakasuklaan valmistuspaketin, josta löytyy kaikki ainekset valmiiksi mitattuina eikä tarvitse tehdä muuta kuin sulattaa kookosöljy ja sekoittaa ainekset keskenään. En ole ennen tehnyt raakasuklaata ja ostin valmiin raakasuklaapaketin koska halusin olla varma määristä ja aineksista. Pakkauksesta löytyy kookosöljyä, agave-siirappia, goji-marjoja, kuivia aineksia, joihin sisältyy lucumaa, raakakaakaojauhetta, himalajan suolaa ja kookosvoita. Tämän lisäksi pakkauksessa on muotteja raakasuklaalle. 

Suklaa oli helppo valmistaa. Valmistus kesti kuitenkin melko kauan, koska ainesten sulatus vei paljon aikaa. Aineksia ei voi sulattaa kovin kuumassa vedessä, koska raakasuklaan koko pointti on se, ettei massaa kuumenneta yli 45 asteen. Kookosöljyn sulattaminen kuumassa vedessä kestää ainakin 15 minuuttia, luultavasti kauemminkin, ja kookosvoin täytyy antaa sulaa ennen muotteihin laittamista. Kookosvoi on sekoitettuna muiden kuivien ainesten kanssa. Kun kuivat ainekset sekoitetaan kookosöljyn ja agavesiirapin sekaan (huom! vesihauteessa), joutuu odottamaan melko kauan ennen kuin kookosvoi sulaa ja massasta tulee tasaista ja juoksevaa. Kun massa on tasaista, lisätään haluamansa maku. Pakkauksen mukana tulee goji-marjoja, jotka sopivat hyvin suklaaseen. Sekoitin suklaaseen eri makuja, mm. goji-marjoja, karpaloita, mulperinmarjoja ja mantelia. Kaikista tuli todella onnistuneita.


sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Punajuuri-suklaakakku

punajuuri-suklaakakku


Porkkana on mitä luultavimmin yleisin (ja ehkäpä ainoa) leivonnaisiin yhdistettävä juures. Juurekset antavat mehukkuutta leivonnaisiin ja sopivat sen takia erinomaisesti käytettäväksi leivonnassa. Monet eivät varmaan uskoisi, että yksi leivonnaisiin sopiva juures on punajuuri. Punajuuri ja suklaa sopivat hyvin yhteen ja niitä on yhdistetty tässä punajuuri-suklaakakussa. Mikäli punajuuri kakussa epäilyttää, kannattaa kuitenkin kokeilla tehdä tätä kakkua. Kakun maku yllättää positiivisesti ja punajuuri ei maistu lähes ollenkaan. Punajuuren määrää voi vähentää jos määrä kuulostaa liian paljolta. Suomalaisia juureksia kannattaa hyödyntää kaikin mahdollisin tavoin ja tämä on oiva tapa laajentaa niiden käyttöaluetta.

Käytin kakun kuorrutuksessa sulatejuuston sijaan tuorejuustoa, ja käytin ceyloninkanelia tavallisen kanelin sijaan. Ceyloninkaneli on yleensä sama kuin luomukaneli, ja se sisältää muun muassa paljon antioksidantteja mutta vain hyvin vähän kumariinia. Tavallinen kaneli sisältää paljon enemmän kumariinia, joka on maksalle haitallinen aine.

punajuuri-suklaakakku

Punajuuri-suklaakakku

2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 rkl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
2 dl vehnäjauhoja
n. 3 dl punajuuriraastetta
100g taloussuklaata
1 dl rypsiöljyä
1 dl omenahilloa

Kuorrutus:
25 g voita tai margariinia
50g tuorejuustoa
2 dl tomusokeria
1 tl vaniliinisokeria

Koristeluun:
suklaa- ja pähkinärouhetta
Kuumenna uuni 175-asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuiva-aineet keskenään ja sekoita munavaahtoon. Kuori ja raasta punajuuri. Sulata suklaa. Kääntele punajuuriraaste, suklaa, öljy ja omenahillo varovasti taikinaan. Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan ja paista noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä. Sekoita kuorrutusta varten pehmeä voi, sulatejuusto ja sokerit keskenään. Levitä kakun päälle. Koristele rouhitulla suklaalla ja pähkinöillä.


Kakku maistuu parhaalta kun sen antaa olla jääkaapissa seuraavaan päivään.
(Alkuperäinen ohje täältä.)

perjantai 5. joulukuuta 2014

Bahamalainen broileripata

Mangosose suolaisessa broilerikastikkeessa sai minut kiinnostumaan tästä ohjeesta. Broileri ja hedelmä ei ole uusi yhdistelmä, mutta en itse ollut yhdistänyt näitä kahta. Bahamalaiseen broileripataan tulee broilerin lisäksi paprikaa ja kastike maustetaan mangososeella, hedelmämehulla, valinnaisella liemikuutiolla (alkuperäisessä reseptissä yrttiliemikuutio, mutta itse olen käyttänyt kasvisliemikuutiota) ja soijakastikkeella. Soijakastikkeesta tulee suolaisuutta, ja mangososeesta ja mehusta hedelmäisyyttä. Tämä on yksi ruuista, joita olen alkanut tehdä vasta muutettuani yksin asumaan. Olen tehnyt tätä vasta pari kertaa, mutta maku on aivan loistava. Ensimmäisellä kerralla käytin marinoituja broilerisuikaleita, jonka takia padasta tuli melko suolaista. Olen sen jälkeen käyttänyt maustamattomia suikaleita, mutta silloin kannattaa muistaa maustaa kastike tarpeeksi. Tällä kertaa en ruskistanut broilerisuikaleita tarpeeksi, joten ne jäivät hyvin vaaleiksi. 

Padan kanssa olen alkuperäisen ohjeen mukaisesti tehnyt makaronilaatikkoa. Olen tehnyt sen tummasta makaronista, jossa on enemmän kuitua kuin tavallisessa makaronissa. 

broileripata

Bahamalainen broileripata ja makaronivuoka

Broileripataan
400 g broilerisuikaleita
1 rkl öljyä
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
1 dl vettä
1 liemikuutio
1 rkl soijakastiketta
0,5 dl hedelmämehua
0,5 dl mangososetta
Makaronivuokaan
3 dl makaroneja
3 dl maitoa
2 kanamunaa
1 tl maustepippuria
suolaa
  1. Ruskista padan broilerisuikaleet öljyssä padassa. Lisää joukkoon suikaloidut paprikat, vesi, hedelmämehu ja mangosose. Mausta yrttiliemikuutiolla ja soijakastikkeella. Hauduta pata-aineksia miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.
  2. Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan kypsiksi. Sekoita kananmunat maidon joukkoon ja mausta seos. Laita makaronit voideltuun uunivuokaan ja kaada munamaitoseos makaronien päälle. Paista makaronivuokaa 200-asteisessa uunissa 20 - 30 minuuttia. Tarjoa broileripadan kanssa.
(Alkuperäinen ohje täältä.)
broileripata ja makaronivuoka
Broileripata ja makaronivuoka

tiistai 25. marraskuuta 2014

Itsetehty mysli

mysli


Olin kesällä ohjaajana ruoanlaittoleirillä, jossa teimme itsetyhtyä mysliä. Itsetehdyn myslin voi tehdä monella eri tapaa käyttäen monia erilaisia aineksia. Myslin voi siis tehdä oman maun mukaan. Tätä reseptiä olen käyttänyt kesästä lähtien, ja minusta se on herkullinen ja sisältää terveellisiä aineksia, kuten siemeniä, ruis- ja kaurahiutaleita, vehnäleseitä sekä vehnänalkioita. Mukaan voi sekoittaa kuivattuja hedelmiä oman maun mukaan ja makeutta voi lisätä hunajalla. Olen yleensä lisännyt mysliini rusinoita ja karpaloita tai gojimarjoja. Aineksia on melko paljon, mutta älkää sen vuoksi hylätkö reseptiä. Ainekset säilyvät pitkään ja niistä saa tehtyä monta kertaa mysliä. 

Kesällä söin  usein iltapalaksi mysliä maustamattoman jogurtin ja banaanin kanssa. Makeutta lisäsin hunajalla. Tämä makuyhdistelmä on niin herkullinen, että suosittelen kokeilemaan. Nykyisin olen myslin, banaanin ja jogurtin päälle lisännyt vielä raakakaakaonibsejä. Raakakaakao antaa ihanan suklaisen maun, mutta samalla se on todella terveellistä. Olen myös sekoittanut jogurtin joukkoon chia-siemeniä, jotka ovat erinomainen Omega-3 rasvahappojen ja kuidun lähde. Ennen kesää olin aina ostanut myslin kaupasta, mutta kesän jälkeen en ole enää kaupan myslejä ostanut. Itsetehty mysli voittaa kaupan myslin mennen tullen sekä maussa että hinnassa. Kaupan myslit sisältävät yleensä myös todella paljon sokeria, joten sokerin määrään voi itse vaikuttaa tekemällä myslin itse.




Itsetehty mysli

4 dl kaurahiutaleita
4 dl ruishiutaleita
1 dl vehnänalkioita
1 dl vehnäleseitä
1 dl kurpitsansiemen
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl rouhittuja pähkinöitä (esim. hasselpähkinöitä, saksanpähkinöitä, parapähkinöitä)
(1-2 rkl hunajaa)
1 dl kuivattuja hedelmiä (esim. aprikoosia, rusinoita, viikunaa, banaania, luumua)

1. Rouhi pähkinät. Sekoita kulhossa kaurahiutaleet, ruishiutaleet, vehnänalkiot, vehnäleseet, siemenet ja pähkinät. (Lisää hunaja.)
2. Levitä seos uunipellille ja paahda 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Sekoita kerran paahtamisen puolivälissä. Tarkkaile, ettei mysli pääse palamaan.
3. Lisää jäähtyneeseen seokseen kuivatut hedelmät. 

lauantai 22. marraskuuta 2014

Suklaa-juustokakku brownie

Kukapa ei haluaisi maistaa leivonnaista, jossa yhdistyvät juustokakku ja brownie. Löysin pari vuotta sitten ihanan blogin, jossa oli paljon herkullisen näköisiä kakkuja ja leivonnaisia. Vasta nyt päätin kuitenkin kokeilla yhtä näistä leivonnaisista, eli suklaa-juustokakku brownieita. Resepti ei ole vaikea eikä leipominen kestä kauan. Lopputulos on todella herkullinen, vaikka minun browniet vähän epäonnistuivatkin. Niistä tuli hyvin litteitä, etenkin juustokakkukerroksesta tuli todella ohut. Luulen, että browniet olisi pitänyt tehdä pienempään vuokaan, eli jos teette näitä kotona, ja haluatte korkeampia brownieita, käyttäkää pienempää vuokaa kuin 20x20 cm. Paistoaikaa voi myös vähentää tai pidentää riippuen siitä, miten "mutaiseksi" brownien haluaa sisältä jättää. Käytin tavallisen kaakaojauheen sijaan raakakaakaojauhetta, koska sitä löytyi keittiöni kaapista. Leivonnaisen pinnasta tuli tämän takia vaaleampi kuin tavallista kaakaojauhetta käytettäessä. Raakakaakaojauhe sisältää enemmän ravintoaineita kuin tavallinen kaakaojauhe, muun muassa suuria määriä antioksidantteja, magnesiumia ja muita hivenaineita, sekä kuitua. 

Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä.

suklaa-juustokakku brownie

Alkuperäinen ohje blogista Wicked sweet kitchen


Suklaa-juustokakku browniet

Brownie:
110g voita
50g tummaa suklaata (n. 70 % kaakaota)
2 rkl kaakaojauhetta
2 1/3 dl sokeria
2 kananmunaa
1 tl vaniljasokeria
1½ dl vehnäjauhoja
1 mm suolaa

Juustokakku:
200g tuorejuustoa
3/4 dl sokeria
1 kananmunaa
½ tl vaniljasokeria
1½ rkl kaakaojauhetta
Tee näin:
1. Lämmitä uuni 175 C. Rouhi tumma suklaa karkeasti ja laita pieneen kulhoon. Sulata voi pienessä kattilassa. Kaada sulanut voi rouhitun suklaan päälle ja sekoita kunnes suklaa on täysin sulanut ja seos on tasaista. Lisää kaakaojauhe ja sekoita, laita sivuun jäähtymään.
2. Laita leivinpaperin palanen pienen vuoan pohjalle ja voitele (vuoka 20 x 20cm). Sekoita vehnäjauhot ja suola kulhossa, laita sivuun. Vatkaa sokeri, kananmunat ja vaniljasokeri käsin tasaiseksi taikinaksi. Lisää sulanut suklaa taikinaan koko ajan sekoittaen. Siivilöi jauhot taikinaan ja kääntele nopeasti tasaiseksi. Kaada vuokaan ja laita sivuun.
3. Vatkaa tuorejuusto, sokeri, kananmuna ja vaniljasokeri tasaiseksi ja ilmavaksi, n. 1-2 min sähkövatkaimella. Laita n. kolmasosa seoksesta toiseen kulhoon. Sekoita suurempaan osaan 1½ rkl kaakaojauhetta. 
4. Jaa tuorejuustoseokset lusikalla brownien päälle. Vedä tylpällä veitsellä tuorejuuston läpi niin että seokset sekoittuvat ja pinta "marmoroituu". Paista keskellä uunia 35-40 minuuttia. Anna jäähtyä. Laita mielellään jääkaappiin yön yli.


suklaa-juustokakku brownie

maanantai 17. marraskuuta 2014

Balilainen raakasuklaakakku

Uusin kiinnostuksenkohteeni on raakaruoka, tai pikemminkin raakaleivonta. Kävin pari viikkoa sitten kirjamessuilla, josta ostin Maria Lönnqvistin kirjan Raakaleipurin parhaat kakut. Olin jo ennen sitä alkanut kiinnostua superfoodista ja raakaruoasta. Ideana raakaleivonta kiinnosti minua terveellisyyden sekä siinä käytettävien raaka-aineiden ja valmistustapojen vuoksi. Raakaleivonnassa käytetään paljon ravintorikkaita aineksia, joiden ravinnetiheys on korkea, ja ravintoaineet säilyvät hyvin sillä raakaleivonnassa lämpötilaa ei nosteta yli 45 asteeseen. Lönnqvistin kirjassa kerrotaan raakaleivonnassa käytettävistä aineksista ja kirjan kakut ovat todella maukkaan näköisiä. Innostuin kirjan myötä raakaleivonnasta toden teolla  ja kävin pariin otteeseen Punnitse & Säästä -liikkeessä ostamassa tarvikkeita leivontaan.

balilainen raakasuklaakakku
Balilainen raakasuklaakakku
Valitsin kirjasta kakun, Balilainen suklaakakku, jota halusin päästä kokeilemaan. En aiemmin ollut maistanut raakakakkua enkä tiennyt tulisiko leipomastani kakusta hyvänmakuinen. Olin ostanut paljon aineksia, joita en yleensä leivonnassa käytä, ja pelkäsin niiden jäävän kaappiin lojumaan moneksi vuodeksi ja innostukseni raakaleivontaan lopahtavan. En kuitenkaan joutunut pettymään, sillä kakusta tuli todella hyvää. Leipominen oli uusi ja hauska kokemus, ja sain käyttää paljon uusia raaka-aineita. Kaakaovoi, raakakaakaojauhe, kookossokeri ja pakurijauhe olivat minulle entuudestaan tuntemattomia aineksia. Kakkuun olisi voinut käyttää pakurihaudukkeen tilalla vettä, mutta innostuin ostamaan pakurikääpäjauhetta ja tekemään siitä pakurihauduketta. Pakurikääpä kiinnosti minua sen terveysvaikutteiden takia. Kallista se oli, mutta kannatti ostaa. Haudukkeen maku oli aluksi outo, mutta siihen tottuu nopeasti.
Lupaan, että lähiaikoina tulee lisää raakaleivontaa.



raakakaakaojauhe, kaakaovoi, pakurijauhe, kookossokeri
Raakakaakaojauhe, kaakaovoi, pakurijauhe
ja lautasella kookossokeri
kaakaovoi
Kaakaovoi

Kakun resepti on siis otettu Maria Lönnqvistin kirjasta Raakaleipurin parhaat kakut.



Balilainen suklaakakku


balilainen raakasuklaakakku

Pohja:
3 dl saksanpähkinöitä
2 dl taateleita
½ tl (vuori)suolaa

Täyte:
3 dl cashewpähkinöitä
1½ dl lämmintä vettä tai pakurihauduketta
1 dl sulaa kaakaovoita
1 dl kookossokeria
1 dl raakakaakaojauhetta


Pingota halkaisijaltaan noin 20 cm:n kokoisen irtopohjavuoan reunan ja pohjan väliin leivinpaperi, jotta kakku on helppo siirtää vuoasta tarjoilulautaselle.

Rouhi saksanpähkinät ja taatelit monitoimikoneessa tai vahvalla tehosekoittimella taikinaksi. Seos on sopivaa, kun voit pyörittää taikinasta pienen pallon, joka pysyy kasassa. Painele valmis seos tiiviisti vuoan pohjalle.

Sulata raastettu kaakaovoi vesihauteessa nestemäiseksi: laita raastettu kaakaovoi pieneen kulhoon, kaada isompaan kulhoon kuumaa vettä ja aseta kaakaovoikulho vesihauteeseen.

Sekoita suklaatäytteeen ainekset vahvalla tehosekoittimella sileäksi seokseksi. Malta sekoittaa seosta tarpeeksi kauan, jotta cashewpähkinät liukenevat täysin. Cashewpähkinöiden liottaminen vedessä etukäteen pehmentää niitä ja helpottaa sekoittamista. Kaada suklaatäyte pohjan päälle ja levitä tasaiseksi.

Jäähdytä suklaakakkua pakastimessa noin 20 minuuttia tai kunnes suklaatäyte on jähmettynyt ja kakun voi irrottaa vuoasta. Kakku säilyy jääkaapissa noin viisi päivää, ja sen voi myös pakastaa.

Koristele kakku saksanpähkinöillä ja vaniljakermalla.

kaakaovoin sulattaminen
Kaakaovoin sulattaminen
Vaniljakerma:
2 dl cashewpähkinöitä
¼ dl hunajaa
½ sitruunan mehu
½ tl aitoa vaniljajauhetta
ripaus suolaa

Sekoita ainekset vahvalla tehosekoittimella sileäksi seokseksi. Malta sekoittaa seosta tarpeeksi kauan, jotta cashewpähkinät liukenevat täysin. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Cashewpähkinöiden liottaminen vedessä etukäteen pehmentää niitä ja helpottaa sekoittamista. 


perjantai 14. marraskuuta 2014

Lohi-kasviskasari

Joitakin vuosia sitten selailin Pirkka-lehteä, josta löysin ohjeen lohi-kasviskasariin. Asuin silloin muistaakseni ensimmäistä vuotta yksin ja kokeilin paljon uusia arkiruokia. Halusin tehdä ruokaa alusta asti itse ja käyttää tuoreita raaka-aineita. Lohi-kasviskasari on terveellinen ja hyvänmakuinen ruoka, jonka teko ei kestä kauan, mutta vaatii vähän työtä. Ainekset pitää pilkkoa pienempiin osiin ja osa aineksista täytyy kuoria. Ruoka valmistuu kuitenkin nopeammin kuin perunoiden keittäminen, joten jos haluat syödä ruoan perunoiden kanssa kannattaa perunat laittaa kiehumaan ennen ruoan valmistuksen aloittamista. Ruoka maustetaan ainoastaan suolalla ja timjamilla, jonka takia raaka-aineiden oma maku tulee hyvin esille. Lohi voi olla tuoretta tai pakastettua. Pakastetut lohikuutiot ovat helppokäyttöisiä, koska niitä ei itse tarvitse kuutioida, ja ne säilyvät pitempään kuin tuore lohi. Tämän takia olen käyttänyt pakastettua lohta tässä ruoassa. Syön yleensä lohi-kasviskasarin perunoiden ja suolakurkun kanssa. Näkkileipää löytyy niin ikään lautaselta. 

Alkuperäinen ohje löytyy täältä.

lohi-kasviskasari

Lohi-kasviskasari (4 annosta)
2 porkkanaa
pala (100g) juuriselleriä
½ purjoa
1 paprika
1 valkosipulikurkku (tai tavallinen)
1-2 rkl öljyä
½ tl suolaa
½ tl timjamia
2 dl ruokakermaa
n. 1 dl vettä
300 g lohikuutioita
1 rkl sitruunanmehua

(½ dl tilliä hienonnettuna) 

1. Kuori ja suikaloi porkkanat sekä selleri. Halkaise, huuhdo ja hienonna purjo. Kuutioi paprika ja valkosipulikurkku.
2. Kuullota porkkanoita ja selleriä pari minuuttia öljyssä. Lisää purjo ja paprika. Jatka kuullottamista vielä noin 2 minuuttia.

3. Mausta suolalla ja timjamilla. Lisää ruokakerma ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää kalakuutiot ja kypsennä kannen alla noin 5 minuuttia. Mausta sitruunanmehulla. Ripottele pinnalle kurkkukuutiot ja tilli. Tarjoa perunoiden kanssa.

lauantai 8. marraskuuta 2014

Mustikka-valkosuklaajuustokakku

mustikka-valkosuklaajuustokakku
Olin pari viikkoa sitten Tampereella. Kävin parissa ihanassa kahvilassa ja toisessa niistä otin mustikka-valkosuklaajuustokakkua. Ihastuin siihen ja halusin itse tehdä samanlaista juustokakkua. Aloitin etsinnän ja löysin pari aika hyvää reseptiä. En kuitenkaan löytänyt aivan samantyyppistä juustokakkua, jota olin kahvilassa syönyt. Yksi ohje oli kuitenkin tarpeeksi samanlainen ja päätin kokeilla sitä isänpäivän kunniaksi. 

Tämä juustokakku oli todella helppo valmistaa, mutta niin kuin juustokakuissa yleensä niin valmistus kestää melko kauan, koska parhaan tuloksen saamiseksi kakku tulisi olla jääkaapissa yön yli. Itse valmistus ei kuitenkaan kestä kauan. Juustokakku oli koostumukseltaan aika tiivis, koska siihen tuli paljon tuorejuustoa. Tämän takia kakkua ei jaksa syödä paljon kerralla, mikä on mielestäni hyvä asia. Kakkua riittää siis useammalle syöntikerralle. Kakku oli todella hyvää, joten kannattaa kokeilla! Käyttämäni resepti löytyi Rillan koti -blogista, mutta alkuperäinen resepti oli otettu Ulla Svenskin Lempileivonnaiset-kirjasta. 


Mustikka-valkosuklaajuustokakku

Pohja:
200g marie-keksejä
150g voita
mustikka-valkosuklaajuustokakku
Täyte:
600g Philadelphia-juustoa
250g maitorahkaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 dl maissitärkkelystä
3 kananmunaa
200g valkosuklaata

Pinnalle:
2 dl mustikoita
sokeria

Murustele keksit ja sekoita ne sulatetun voin kanssa sekaisin. Painele seos leivinpaperilla vuoratun, irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle ja reunoille. Valmista täyte vatkaamaalla tuorejuusto ja rahka sekaisin, lisää sokerit ja maissitärkkelys joukkoon. Sekoita kananmunat yksitellen täytteeseen ja lisää pieniksi paloiteltu valkosuklaa sekaan. Kaada täyte keksipohjan päälle, ripottele mustikat ja aavistus sokeria pinnalle. Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa 50min, sammuta uuni ja annapaistua jälkilämmöllä vielä 40min. Siirrä jäähtynyt kakku kylmään ja tarjoile seuraavana päivänä.

  

tiistai 4. marraskuuta 2014

Syksyn juurespiirakka

Syksyllä kannattaa käyttää paljon juureksia, sekä ruoanlaitossa että leivonnassa. Juureksista syntyy mitä maukkaimpia patoja, keittoja, laatikoita, piirakoita ja leivonnaisia. Sämpylöihin ja leivonnaisiin tulee mehevyyttä juureksista.

Minulle uusi tapa käyttää juureksia on suolaisessa piirakassa. Päätin kokeilla tätä ja leivoin juurespiirakan porkkanasta, lantusta, nauriista ja sipulista. Käytin Suklaapossun ohjetta. Sekä pohjaan että täytteeseen tuli juuressosetta, ja Koskenlaskija sulatejuusto kruunasi makunautinnon.   

juurespiirakka

Juustoinen juurespiirakka 

n. 20 x 30 cm (irtopohja)vuokaan tai n. 28 cm pyöreään vuokaan 

Juuressose:
270 g porkkanaa
200 g lanttua (n. 1/2 lanttu)
50 g naurista (1 pieni nauris)
1 iso keltasipuli
1 iso punasipuli
Pohja:
50 g leivinmargariinia sulatettuna
2 dl grahamtäysjyvävehnäjauhoja 
0.75 dl pika-kaurahiutaleita
n. 1 dl vehnäjauhoja 
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2 dl juuressosetta
Täyte:
5 dl juuressosetta
0.5 tl valkosipulitahnaa (tai 1 valkosipulin kynttä pieneksi pilkottuna)
n. 1 tl suolaa
0.5 tl kuivattua timjamia
125 g Koskenlaskija sulatejuustoa, makuna sipuli-ruohosipuli
3 kananmunaa
Pinnalle:
75 g Koskenlaskija sulatejuustoa, makuna sipuli-ruohosipuli

Ohje:  
Aloita juuressoseen teolla. Pilko porkkana, lanttu, nauris ja sipulit pienemmäksi. Laita lantun ja nauriin palat kattilaan ja vettä päälle sen verran että kuutiot peittyvät. Keitä 5 minuuttia. Lisää porkkanat ja sipulit kattilaan ja lisää vettä päälle sen verran, että aineet peittyvät. Keitä reilusti kypsiksi. Ota osa vedestä talteen ja kaada loput pois. Soseuta esimerkiksi sauvasekoittimella ja lisää vettä sen verran, että saat siitä sileän, paksun soseen. Sosetta pitäisi n tässä vaiheessa olla n. 7 dl. Jäähdytä.

Sulata rasva kulhossa. Lisää juuressoseesta 2 dl joukkoon ja sekoita. Sekoita leivinjauhe, suola, kaurahiutaleet ja grahamjauho keskenään ja lisää sose-rasva-seokseen. Lisää vehnäjauhoja vähitellen, kunnes koostumus on tarpeeksi kiinteä vuoan pohjalle levitettäväksi. Jauhojen tarkka määrä riippuu soseen paksuudesta.

Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille kevyesti jauhotetuin sormin. Nosta jääkaappiin täytteen valmistelun ajaksi.

Lisää loppuun, vielä lämpimään juuressoseeseen (n. 5 dl) valkosipulitahna, suola, timjami ja pienemmäksi pilkottu koskenlaskija. Sekoita esim. sauvasekoittimella sileäksi, kunnes juusto on kunnolla sekoittunut ja sulanut joukkoon. Lisää vielä munat yksitellen joka välissä hyvin sekoittaen, mutta älä vatkaa täytettä enää tässä vaiheessa. Kaada täyte vuokaan. Pilko päälle vielä lisää Koskenlaskija-sulatejuustoa.
Paista 225 astetta alatasolla n. 35 minuuttia, kunnes piirakka on saanut väriä pintaansa eikä keskusta enää hölly vuokaa liikuteltaessa. Piirakka maistuu niin kylmänä kuin lämpimänäkin.  
juurespiirakka

P.S. Ylemmässä kuvassa olen käyttänyt koristeena uunissa paahdettuja kurpitsansiemeniä (katso edellinen julkaisuni).

lauantai 1. marraskuuta 2014

Halloweenin kurpitsapiirakka

kurpitsapiirakka

Leivoin pyhäinpäivän kunniaksi kurpitsapiirakkaa. En ollut aiemmin käyttänyt kurpitsaa, joten kaupassa käydessäni en oikeastaan tiennyt mitä etsin. Kurpitsoja on eri lajeja ja kaikissa kaupoissa ei myydä kaikkia lajeja. Olin tekemässä kurpitsapiirakkaa keltaisesta kurpitsasta, mutta ostin kuitenkin oranssin halloweenkurpitsan, eli talvikurpitsan. Se painoi noin 2,5 kiloa. Tiesin sen olevan aivan liikaa mikäli tekisin siitä vain yhden piirakan, joten suunnittelin myös mitä tekisin lopusta kurpitsasta. Tein piirakan lisäksi uunissa paahdettua kurpitsaa feta-rucolapedillä ja mausteisia paahdettuja kurpitsansiemeniä. Resepti kurpitsa-fetasalaatin valmistukseen, johon tulee paahdettua kurpitsaa, löytyy täältä. Kurpitsan sisältä löytyy kurpitsansiemeniä, jotka kannattaa käyttää. Ne voi esimerkiksi maustaa ja paahtaa uunissa niin kuin minä tein (resepti). Kurpitsansiemenissä on paljon proteiinia ja hyviä rasvahappoja. 
Jos kurpisan käsitteleminen tuntuu vaikealta, niin kannattaa etsiä video sen käsittelystä.

Löysin reseptin kurpitsapiirakkaan täältä. Erilaisia reseptejä on todella paljon. Piirakan pohja voi olla murotaikinasta, piirakkataikinasta tai kekseistä tehty, ja täytteessä voi olla kermaa, rahkaa tai kondensoitua maitoa. Tässä reseptissä minua kiehtoi pekaanipähkinät. Niitä tulee pohjan päälle ja koristeeksi piirakan päälle. Piirakassa on murotaikinasta tehty pohja. Alkuperäisessä reseptissä käytettiin valmista murotaikinaa (ihan hyvä vaihtoehto) mutta tein taikinan itse. Se on niin helppo tehdä itse eikä aineksia ole paljon. Reseptin murotaikinan valmistukseen otin täältä. Piirakka syödään jäähtyneenä ja se kannattaa tarjota vasta seuraavana päivänä.

Halloweenin kurpitsapiirakka

Pohja
125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
Lisäksi
1 ps (125g) pekaanipähkinöitä

Täyte

n. 500g keltaista kurpitsaa kuorittuna ja paloiteltuna

4 kananmunaa

1 dl fariinisokeria

1 dl sokeria

1 prk (250g) rahkaa

1 ½ tl kanelia

1 tl vanilliinisokeria

1 tl pomeranssinkuorta

½ tl neilikkaa

½ tl inkivääriä

Koristeeksi
½ ps (á 125g) Pirkka pekaanipähkinöitä

Lisäksi

Kermavaahtoa

Vaahterasiirappia


1. Valmista pohja. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon muna. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää seos muutamassa erässä taikinaan. 
2. Kiinnitä irtopohjavuoan (halkaisija 26 cm) pohjalle leivinpaperi. (Kauli murotaikina pyöreäksi levyksi) ja painele se vuoan pohjalle ja reunoille. Rouhi pähkinät karkeaksi ja ripottele ne tasaisesti pohjan päälle. Pane pohja jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
3. Leikkaa kurpitsasta "hattu pois", poista siemenet, koverra kurpitsan sisus ja paloittele se. Jos käytät porkkanoita, kuori ja paloittele ne. Keitä kasvikset vähässä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Valuta kasvikset hyvin ja soseuta. (Sosetta tarvitaan 5 dl). Anna soseen jäähtyä.
4. Sekoita kaikki täytteen ainekset jäähtyneen soseen joukkoon ja kaada täyte vuokaan. Paista piirakkaa uunin alimmalla tasolla 200 asteessa noin 40 minuuttia.
5. Tarjoa piirakka täysin jäähtyneenä, mielellään seuraavana päivänä. Koristele rouhituilla pekaanipähkinöillä. Tarjoa vaahterasiirapilla maustetun kermavaahdon kanssa.
kurpitsapiirakka


Maultaan piirakka muistutti joulua, piirakassa käytettyjen mausteiden vuoksi. Mielestäni piirakka maistui pipareilta. Pekaanipähkinät antoivat ihanaa lisämakua ja koostumusta piirakalle. Seuraavaksi haluaisin kokeilla kondensoidusta maidosta tehtyä kurpitsapiirakkaa. Ehkä ensi vuonna. 

Itse en tehnyt piirakkaa irtopohjavuokaan, joka on halkailsijaltaan 26 cm. Olin käynyt ostamassa pienen irtopohjavuoan, jonka halkaisija on 18 cm. Tämän takia puolitin reseptin ja tein itselleni pienemmän piirakan. Kun olen yksin asuessani leiponut piirakoita, juustokakkuja ja muita leivonnaisia, olen huomannut, etten saa syötyä niitä. Tai sitten syön niitä viikon ajan. Sen takia päätin ostaa itselleni pienemmän vuoan, johon voin leipoa pienempiä annoksia. Blogiini laittamani reseptit ovat kuitenkin isoon vuokaan tarkoitettuja, eli muutan vain leipoessani reseptien ainesten määrää.

P.S. Jos kurpitsaa jää yli niin sen voi soseuttaa (ensin keittää kurpitsa paloina ja sen jälkeen soseuttaa sauvasekoittimella) ja pakastaa. Siitä voi myös tehdä vaikkapa keittoa. 

tiistai 28. lokakuuta 2014

Feta-pinaatti-lehtikaalipiirakka

feta-pinaatti-lehtikaalipiirakka
Kesällä käytin lehtikaalia ensimmäistä kertaa. Lehtikaalista ja sen terveysvaikutteista on puhuttu todella paljon. Kesällä tein lehtikaalista piirakkaa, jossa lehtikaali yhdistettiin voimakkaan juuston kanssa. Nyt löysin toisen ihanan lehtikaalipiirakan ohjeen. Tällä kertaa makuina yhdistyivät feta, pinaatti ja lehtikaali. Lehtikaalissa on paljon C-vitamiinia sekä rautaa ja kalsiumia, ja pinaatti sisältää muun muassa rautaa, antioksidantteja ja K-vitamiinia.
Käytin Arlan reseptiä, mutta vaihdoin gluteenittoman piirakkapohjan tavalliseen. Piirakkapohjan reseptin otin Jauhot suussa -blogista. Esipaistoin pohjaa noin 10 minuttia ennen täytteen laittamista, jotta pohja ei jäisi raa'aksi.
Piirakka oli herkullista ja sen kanssa sopii vaikka raikas salaatti. Piirakan maku oli aika mieto, mutta makuyhdistelmä toimi todella hyvin. Piirakan mieto maku johtuu siitä, että raaka-aineet eivät ole kovin voimakkaan makuisia. Täytteeseen saa siis laittaa paljon fetaa, pinaattia ja lehtikaalia.  
feta-pinaatti-lehtikaalipiirakka

Feta-pinaatti-lehtikaalipiirakka
Pohja
200g vehnäjauhoja (n. 3 dl)
1 tl suolaa
100g kylmää suolatonta voita 
1 kananmuna
2 tl kylmää vettä
(Huom. jos käytät muuta kuin suolatonta voita, vähennä suolan määrää)
Täyte
2 1⁄2 dl baby-pinaattia
1- 2 lehtikaalia (lehteä)
100 g fetaa
1 dl juustoraastetta (esim. mozzarella)
3 kananmunaa
2 dl maitoa
suolaa
mustapippuria

Pohja: Sekoita jauhot ja suola. Nypi joukkoon kylmä voi. Lisää muna ja kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikinapallo kelmuun ja anna sen jähmettyä jääkaapissa vähintään 30 min. Kauli taikina jauhotetulla työtasolla ohueksi levyksi, joka on halkaisijaltaan muutamia senttejä vuokaa suurempi. Jauhota myös kaulin. Nosta taikina voideltuun vuokaan kaulimen avulla. Painele taikina vuoan pohjaan ja reunoille. Esipaista pohjaa noin 10 minuuttia 180-asteisessa uunissa.

Täyte: Irrota lehtikaalista paksu ruoti ja revi lehdet pienemmiksi paloiksi. Ryöppää lehtikaali nopeasti kiehuvassa vedessä, jäähdytä juoksevan kylmän veden alla ja purista kuivaksi. Vatkaa munat ja maito sekaisin. Lisää seokseen pinaatinlehdet, lehtikaali, murusteltu feta ja juustoraaste. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä täyte pohjan päälle ja paista 180 asteessa n. 30 minuuttia, tai kunnes täyte on hyytynyt ja piiraassa on kaunis paistunut väri. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

torstai 23. lokakuuta 2014

Tuorepuuro- helppo ja herkullinen aamupala

tuorepuuro

Melko uusi villitys on tuorepuuro. Monissa blogeissa on reseptejä tuorepuuron valmistukseen, mutta tuorepuuron voi myös koota oman makunsa mukaan. Kokeilin tuorepuuroa ensimmäistä kertaa kesän lopulla, ja ensimmäisen tuorepuuro reseptin löysin Terveen hyvää -blogista. Googlettamalla löytyi monia lisää.

Ensin innostuin tuorepuurosta ideana. En itse pidä sen kummemmin tavallisen keitetyn kaurapuuron mausta, joten yhtä terveellinen vaihtoehto aamupuurolle kuulosti todella hyvältä. Blogeissa hehkutettiin myös, että se pitää kylläisenä pitkään. Kokeilin ensimmäiseksi mustikkatuorepuuroa (resepti alla) ja yllätyin positiivisesti sen mausta. Se oli todella herkullista! Ja vieläpä terveellistä. Kypsä banaani antaa makeutta ja koostumusta, sekä kaliumia, kuitua ja C- ja B6-vitamiinia. (Lisää banaanin terveysvaikutteista löytyy täältä.) Mustikoista saa antioksidantteja, kuitua ja vitamiineja. Kaurahiutaleet sisältävät kuitua, joka auttaa pysymään kylläisenä pitempään.

Tuorepuuro on helppo aamupala, koska se valmistetaan jo edellisenä iltana. Aamulla jää sitten aikaa muuhun, kun aamupuuroa ei tarvitse alkaa keitellä. Tuorepuuro sopii myös terveelliseksi välipalaksi. Kokeilkaa ihmeessä!

Mustikkatuorepuuro (1 annos)

1/2 dl mustikoita 
1/2 banaani 
1 dl kaurahiutaleita
3/4 dl maustamatonta jogurttia
3/4 dl maitoa
(1/4 tl vaniljajauhetta) 
  1. Soseuta mustikat esim. haarukalla tilsimällä tai kuumentamalla pienessä kattilassa liedellä tai mikrossa puolen minuutin ajan. 
  2. Leikkaa puolikas banaani ensin pitkittäin neljän osaan ja viipaloi sitten ohuesti. 
  3. Sekoita kaikki aineet keskenään pienessä kulhossa ja laita jääkaappiin yöksi tekeytymään. 
  4. Seuraavana aamuna nauti haluamasi lisukkeiden kera, esimerkiksi lopulla banaanilla, mustikoilla ja auringonkukansiemenillä koristeltuna
tuorepuuro

tiistai 21. lokakuuta 2014

Lakritsi-suklaaneliöt

Lakritsi ja suklaa. Outo, mutta kiehtovan kuuloinen yhdistelmä. Löysin Yummy baker -blogista ohjeen mokkapalatyyppiseen leivonnaiseen, jossa nämä kaksi makua kohtaavat. Tätä oli pakko päästä kokeilemaan, mutta en tiennyt mitä lopputulokselta odottaa. 

Resepti on helppo, koska pohjan aineksia ei tarvitse vatkata eikä sekoittaa monessa eri kulhossa. Reseptissä on kuitenkin kaksi vähän erikoisempaa ainesta, nimittäin vanilja-aromi ja lakritsijauhe. Lakritsijauheen ostin Punnitse & Säästä -liikkeestä, mutta vanilja-aromi pitäisi löytyä tavallisen (isomman) ruokakaupan leivontahyllystä. Itse vaihdoin kuitenkin vanilja-aromin vaniljajauheeseen, koska minulla oli sitä kaapissa. Vaniljajauheesta saa ihanan aidon vaniljan maun leivonnaiseen. Sitä saa ainakin Punnitse & Säästä -liikkeestä, mutta luultavasti myös tavallisesta ruokakaupasta. 


lakritsi-suklaaneliöt


Lakritsi-suklaaneliöt

Kakku:
4 dl vehnäjauhoja
3,5 dl sokeria
1,75 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 dl maitoa
1,5 dl öljyä
2 kananmunaa
1 tl vanilja-aromia tai 1/4 tl vaniljajauhetta
2 dl kuumaa vahvaa kahvia
Kuorrute:
75 g voita
0,75 dl kahvia
4,5 dl tomusokeria
3 rkl kaakaojauhetta
2 rkl lakritsijauhetta
ripaus suolaa

Valmista suklaakakku sekoittamalla kuivat aineet kulhossa. Lisää jauhoseokseen maito, öljy ja munat. Sekoita lopuksi joukkoon vanilja ja kahvi. Taikina saa jäädä melko löysäksi.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan ja paista 175 °C:ssa noin 25 min. Jäähdytä hyvin.
Valmista kuorrute mittaamalla ainekset kattilaan. Lämmitä kunnes voi on sulanut ja seos on tasaista. Kuorruta suklaakakku ja anna jähmettyä kylmässä. Leikkaa neliöiksi.



lakritsi-suklaaneliöt



Lakritsi-suklaaneliöt onnistuivat loistavasti. Pohja oli mehevä ja suklainen, ja kuorrutteessa maistuivat ihanasti kahvi ja lakritsijauhe. Lakritsin maku oli aika mieto, mutta se antoi leivonnaiselle ainutlaatuisen maun.

lauantai 18. lokakuuta 2014

Lime piirakka

En ole ennen tehnyt lime piirakkaa, enkä muistaakseni ole syönytkään sitä. Olen kauan halunnut kokeilla tehdä lime piirakkaa, ja olen löytänyt monia reseptejä. Vasta nyt päätin kuitenkin kokeilla leipoa tätä. Käytin Valion reseptiä. Aineksia ei ole paljon, eikä tämän piirakan leipominen ole vaikeaa. Pohja on kaurakeksipohja ja täytteeseen tulee mm. limeä ja valkosuklaa-limerahkaa. Maustetut rahkat ovat käteviä leivonnassa. Piirakka kannattaa tehdä valmiiksi päivää ennen syömistä, koostumuksen ja maun takia. Koristele kakku juuri ennen tarjoilua.   


lime piirakka

Lime piirakka

Pohja:
1 pkt kaurakeksejä
75 g voita tai leivontamargariinia 

Täyte:
2 dl kuohukermaa
2 prk (á 200 g) valkosuklaa-limerahkaa
½ dl sokeria
2 keltuaista
1 tl limen kuorta
½-2 rkl limen mehua

Koristeeksi:
1 dl kuohukermaa
(1 tl vaniljasokeria)
(1 tl sokeria)
1 limetti ohuina viipaleina

  1. Murskaa keksit. Lisää voi sulatettuna.
  2. Vuoraa irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohja leivinpaperilla. Taputtele keksimuruseos vuoan pohjalle ja reunoille n. 4 cm:n korkeuteen. Esipaista pohjaa uunin alaosassa 175 asteessa 7 min.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä toisessa kulhossa rahka, sokeri ja keltuaiset.
  4. Pese 1 - 2 limettiä kuumalla vedellä (limettien määrä riippuu niiden koosta). Kuivaa. Raasta ohut pintakuori. Lisää 1 tl kuorta täytteeseen. Säästä loppu kuoriraaste koristeeksi. Purista mehu. Lisää sitä 1/2 rkl täytteeseen.
  5. Lisää täytteeseen vaahdotettu kerma. Kaada seos esipaistetun pohjan päälle.
  6. Paista uunin alatasolla 175 asteessa n. 23 min tai kunnes kypsä. Jäähdytä täysin kylmäksi. Irrota kakku varovasti veitsellä vuoan reunoista. Siirrä vadille.
  7. Koristele kermavaahdolla ja ohuilla limettiviipaleilla. Ripota pinnalle raastettua pintakuorta.
limepiirakka

Kakusta tuli todella onnistunut. Maku oli ihanan limettinen ja raikas. Lisäsin (vahingossa) pari ylimääräistä ruokalusikallista limetinmehua täytteeseen (reseptin mukaan ½ rkl), mutta limetin maku ei ollut liian vahva vaan todella hyvä (joten suosittelen). Lime kannattaa ostaa luomuna, koska sen kuori käytetään kakussa. Kakku säilyy jääkaapissa aika pitkään, joten jos et koko kakkua kerralla syö niin voit huoletta säilyttää sitä kylmässä.