Syksyllä kannattaa käyttää paljon
juureksia, sekä ruoanlaitossa että leivonnassa. Juureksista syntyy
mitä maukkaimpia patoja, keittoja, laatikoita, piirakoita ja
leivonnaisia. Sämpylöihin ja leivonnaisiin tulee mehevyyttä
juureksista.
Minulle uusi tapa käyttää juureksia
on suolaisessa piirakassa. Päätin kokeilla tätä ja leivoin
juurespiirakan porkkanasta, lantusta, nauriista ja sipulista. Käytin
Suklaapossun ohjetta. Sekä pohjaan että täytteeseen tuli
juuressosetta, ja Koskenlaskija sulatejuusto kruunasi makunautinnon.
Juustoinen
juurespiirakka
n.
20 x 30 cm (irtopohja)vuokaan tai n. 28 cm pyöreään vuokaan
Juuressose:
270
g porkkanaa
200
g lanttua (n. 1/2 lanttu)
50 g naurista (1 pieni nauris)
1
iso keltasipuli
1 iso punasipuli
Pohja:
50
g leivinmargariinia sulatettuna
2
dl grahamtäysjyvävehnäjauhoja
0.75 dl
pika-kaurahiutaleita
n. 1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl
leivinjauhetta
2 dl
juuressosetta
Täyte:
5 dl juuressosetta
0.5 tl
valkosipulitahnaa (tai 1 valkosipulin kynttä pieneksi pilkottuna)
n. 1
tl suolaa
0.5 tl
kuivattua timjamia
125 g
Koskenlaskija sulatejuustoa, makuna sipuli-ruohosipuli
3
kananmunaa
Pinnalle:
75 g Koskenlaskija
sulatejuustoa, makuna sipuli-ruohosipuli
Ohje:
Aloita
juuressoseen teolla. Pilko porkkana, lanttu, nauris ja sipulit
pienemmäksi. Laita lantun ja nauriin palat kattilaan ja vettä
päälle sen verran että kuutiot peittyvät. Keitä 5 minuuttia.
Lisää porkkanat ja sipulit kattilaan ja lisää vettä päälle sen
verran, että aineet peittyvät. Keitä reilusti kypsiksi. Ota osa
vedestä talteen ja kaada loput pois. Soseuta esimerkiksi
sauvasekoittimella ja lisää vettä sen verran, että saat siitä
sileän, paksun soseen. Sosetta pitäisi n tässä vaiheessa olla n.
7 dl. Jäähdytä.
Sulata rasva kulhossa. Lisää
juuressoseesta 2 dl joukkoon ja sekoita. Sekoita leivinjauhe, suola,
kaurahiutaleet ja grahamjauho keskenään ja lisää
sose-rasva-seokseen. Lisää vehnäjauhoja vähitellen, kunnes
koostumus on tarpeeksi kiinteä vuoan pohjalle levitettäväksi.
Jauhojen tarkka määrä riippuu soseen paksuudesta.
Painele
taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille kevyesti jauhotetuin
sormin. Nosta jääkaappiin täytteen valmistelun ajaksi.
Lisää
loppuun, vielä lämpimään juuressoseeseen (n. 5 dl)
valkosipulitahna, suola, timjami ja pienemmäksi pilkottu
koskenlaskija. Sekoita esim. sauvasekoittimella sileäksi, kunnes
juusto on kunnolla sekoittunut ja sulanut joukkoon. Lisää vielä
munat yksitellen joka välissä hyvin sekoittaen, mutta älä vatkaa
täytettä enää tässä vaiheessa. Kaada täyte vuokaan. Pilko
päälle vielä lisää Koskenlaskija-sulatejuustoa.
Paista
225 astetta alatasolla n. 35 minuuttia, kunnes piirakka on saanut
väriä pintaansa eikä keskusta enää hölly vuokaa liikuteltaessa.
Piirakka maistuu niin kylmänä kuin lämpimänäkin.
P.S. Ylemmässä kuvassa olen käyttänyt koristeena uunissa paahdettuja kurpitsansiemeniä (katso edellinen julkaisuni).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti