tiistai 4. marraskuuta 2014

Syksyn juurespiirakka

Syksyllä kannattaa käyttää paljon juureksia, sekä ruoanlaitossa että leivonnassa. Juureksista syntyy mitä maukkaimpia patoja, keittoja, laatikoita, piirakoita ja leivonnaisia. Sämpylöihin ja leivonnaisiin tulee mehevyyttä juureksista.

Minulle uusi tapa käyttää juureksia on suolaisessa piirakassa. Päätin kokeilla tätä ja leivoin juurespiirakan porkkanasta, lantusta, nauriista ja sipulista. Käytin Suklaapossun ohjetta. Sekä pohjaan että täytteeseen tuli juuressosetta, ja Koskenlaskija sulatejuusto kruunasi makunautinnon.   

juurespiirakka

Juustoinen juurespiirakka 

n. 20 x 30 cm (irtopohja)vuokaan tai n. 28 cm pyöreään vuokaan 

Juuressose:
270 g porkkanaa
200 g lanttua (n. 1/2 lanttu)
50 g naurista (1 pieni nauris)
1 iso keltasipuli
1 iso punasipuli
Pohja:
50 g leivinmargariinia sulatettuna
2 dl grahamtäysjyvävehnäjauhoja 
0.75 dl pika-kaurahiutaleita
n. 1 dl vehnäjauhoja 
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2 dl juuressosetta
Täyte:
5 dl juuressosetta
0.5 tl valkosipulitahnaa (tai 1 valkosipulin kynttä pieneksi pilkottuna)
n. 1 tl suolaa
0.5 tl kuivattua timjamia
125 g Koskenlaskija sulatejuustoa, makuna sipuli-ruohosipuli
3 kananmunaa
Pinnalle:
75 g Koskenlaskija sulatejuustoa, makuna sipuli-ruohosipuli

Ohje:  
Aloita juuressoseen teolla. Pilko porkkana, lanttu, nauris ja sipulit pienemmäksi. Laita lantun ja nauriin palat kattilaan ja vettä päälle sen verran että kuutiot peittyvät. Keitä 5 minuuttia. Lisää porkkanat ja sipulit kattilaan ja lisää vettä päälle sen verran, että aineet peittyvät. Keitä reilusti kypsiksi. Ota osa vedestä talteen ja kaada loput pois. Soseuta esimerkiksi sauvasekoittimella ja lisää vettä sen verran, että saat siitä sileän, paksun soseen. Sosetta pitäisi n tässä vaiheessa olla n. 7 dl. Jäähdytä.

Sulata rasva kulhossa. Lisää juuressoseesta 2 dl joukkoon ja sekoita. Sekoita leivinjauhe, suola, kaurahiutaleet ja grahamjauho keskenään ja lisää sose-rasva-seokseen. Lisää vehnäjauhoja vähitellen, kunnes koostumus on tarpeeksi kiinteä vuoan pohjalle levitettäväksi. Jauhojen tarkka määrä riippuu soseen paksuudesta.

Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille kevyesti jauhotetuin sormin. Nosta jääkaappiin täytteen valmistelun ajaksi.

Lisää loppuun, vielä lämpimään juuressoseeseen (n. 5 dl) valkosipulitahna, suola, timjami ja pienemmäksi pilkottu koskenlaskija. Sekoita esim. sauvasekoittimella sileäksi, kunnes juusto on kunnolla sekoittunut ja sulanut joukkoon. Lisää vielä munat yksitellen joka välissä hyvin sekoittaen, mutta älä vatkaa täytettä enää tässä vaiheessa. Kaada täyte vuokaan. Pilko päälle vielä lisää Koskenlaskija-sulatejuustoa.
Paista 225 astetta alatasolla n. 35 minuuttia, kunnes piirakka on saanut väriä pintaansa eikä keskusta enää hölly vuokaa liikuteltaessa. Piirakka maistuu niin kylmänä kuin lämpimänäkin.  
juurespiirakka

P.S. Ylemmässä kuvassa olen käyttänyt koristeena uunissa paahdettuja kurpitsansiemeniä (katso edellinen julkaisuni).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti