maanantai 17. marraskuuta 2014

Balilainen raakasuklaakakku

Uusin kiinnostuksenkohteeni on raakaruoka, tai pikemminkin raakaleivonta. Kävin pari viikkoa sitten kirjamessuilla, josta ostin Maria Lönnqvistin kirjan Raakaleipurin parhaat kakut. Olin jo ennen sitä alkanut kiinnostua superfoodista ja raakaruoasta. Ideana raakaleivonta kiinnosti minua terveellisyyden sekä siinä käytettävien raaka-aineiden ja valmistustapojen vuoksi. Raakaleivonnassa käytetään paljon ravintorikkaita aineksia, joiden ravinnetiheys on korkea, ja ravintoaineet säilyvät hyvin sillä raakaleivonnassa lämpötilaa ei nosteta yli 45 asteeseen. Lönnqvistin kirjassa kerrotaan raakaleivonnassa käytettävistä aineksista ja kirjan kakut ovat todella maukkaan näköisiä. Innostuin kirjan myötä raakaleivonnasta toden teolla  ja kävin pariin otteeseen Punnitse & Säästä -liikkeessä ostamassa tarvikkeita leivontaan.

balilainen raakasuklaakakku
Balilainen raakasuklaakakku
Valitsin kirjasta kakun, Balilainen suklaakakku, jota halusin päästä kokeilemaan. En aiemmin ollut maistanut raakakakkua enkä tiennyt tulisiko leipomastani kakusta hyvänmakuinen. Olin ostanut paljon aineksia, joita en yleensä leivonnassa käytä, ja pelkäsin niiden jäävän kaappiin lojumaan moneksi vuodeksi ja innostukseni raakaleivontaan lopahtavan. En kuitenkaan joutunut pettymään, sillä kakusta tuli todella hyvää. Leipominen oli uusi ja hauska kokemus, ja sain käyttää paljon uusia raaka-aineita. Kaakaovoi, raakakaakaojauhe, kookossokeri ja pakurijauhe olivat minulle entuudestaan tuntemattomia aineksia. Kakkuun olisi voinut käyttää pakurihaudukkeen tilalla vettä, mutta innostuin ostamaan pakurikääpäjauhetta ja tekemään siitä pakurihauduketta. Pakurikääpä kiinnosti minua sen terveysvaikutteiden takia. Kallista se oli, mutta kannatti ostaa. Haudukkeen maku oli aluksi outo, mutta siihen tottuu nopeasti.
Lupaan, että lähiaikoina tulee lisää raakaleivontaa.



raakakaakaojauhe, kaakaovoi, pakurijauhe, kookossokeri
Raakakaakaojauhe, kaakaovoi, pakurijauhe
ja lautasella kookossokeri
kaakaovoi
Kaakaovoi

Kakun resepti on siis otettu Maria Lönnqvistin kirjasta Raakaleipurin parhaat kakut.



Balilainen suklaakakku


balilainen raakasuklaakakku

Pohja:
3 dl saksanpähkinöitä
2 dl taateleita
½ tl (vuori)suolaa

Täyte:
3 dl cashewpähkinöitä
1½ dl lämmintä vettä tai pakurihauduketta
1 dl sulaa kaakaovoita
1 dl kookossokeria
1 dl raakakaakaojauhetta


Pingota halkaisijaltaan noin 20 cm:n kokoisen irtopohjavuoan reunan ja pohjan väliin leivinpaperi, jotta kakku on helppo siirtää vuoasta tarjoilulautaselle.

Rouhi saksanpähkinät ja taatelit monitoimikoneessa tai vahvalla tehosekoittimella taikinaksi. Seos on sopivaa, kun voit pyörittää taikinasta pienen pallon, joka pysyy kasassa. Painele valmis seos tiiviisti vuoan pohjalle.

Sulata raastettu kaakaovoi vesihauteessa nestemäiseksi: laita raastettu kaakaovoi pieneen kulhoon, kaada isompaan kulhoon kuumaa vettä ja aseta kaakaovoikulho vesihauteeseen.

Sekoita suklaatäytteeen ainekset vahvalla tehosekoittimella sileäksi seokseksi. Malta sekoittaa seosta tarpeeksi kauan, jotta cashewpähkinät liukenevat täysin. Cashewpähkinöiden liottaminen vedessä etukäteen pehmentää niitä ja helpottaa sekoittamista. Kaada suklaatäyte pohjan päälle ja levitä tasaiseksi.

Jäähdytä suklaakakkua pakastimessa noin 20 minuuttia tai kunnes suklaatäyte on jähmettynyt ja kakun voi irrottaa vuoasta. Kakku säilyy jääkaapissa noin viisi päivää, ja sen voi myös pakastaa.

Koristele kakku saksanpähkinöillä ja vaniljakermalla.

kaakaovoin sulattaminen
Kaakaovoin sulattaminen
Vaniljakerma:
2 dl cashewpähkinöitä
¼ dl hunajaa
½ sitruunan mehu
½ tl aitoa vaniljajauhetta
ripaus suolaa

Sekoita ainekset vahvalla tehosekoittimella sileäksi seokseksi. Malta sekoittaa seosta tarpeeksi kauan, jotta cashewpähkinät liukenevat täysin. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Cashewpähkinöiden liottaminen vedessä etukäteen pehmentää niitä ja helpottaa sekoittamista. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti