lauantai 1. marraskuuta 2014

Halloweenin kurpitsapiirakka

kurpitsapiirakka

Leivoin pyhäinpäivän kunniaksi kurpitsapiirakkaa. En ollut aiemmin käyttänyt kurpitsaa, joten kaupassa käydessäni en oikeastaan tiennyt mitä etsin. Kurpitsoja on eri lajeja ja kaikissa kaupoissa ei myydä kaikkia lajeja. Olin tekemässä kurpitsapiirakkaa keltaisesta kurpitsasta, mutta ostin kuitenkin oranssin halloweenkurpitsan, eli talvikurpitsan. Se painoi noin 2,5 kiloa. Tiesin sen olevan aivan liikaa mikäli tekisin siitä vain yhden piirakan, joten suunnittelin myös mitä tekisin lopusta kurpitsasta. Tein piirakan lisäksi uunissa paahdettua kurpitsaa feta-rucolapedillä ja mausteisia paahdettuja kurpitsansiemeniä. Resepti kurpitsa-fetasalaatin valmistukseen, johon tulee paahdettua kurpitsaa, löytyy täältä. Kurpitsan sisältä löytyy kurpitsansiemeniä, jotka kannattaa käyttää. Ne voi esimerkiksi maustaa ja paahtaa uunissa niin kuin minä tein (resepti). Kurpitsansiemenissä on paljon proteiinia ja hyviä rasvahappoja. 
Jos kurpisan käsitteleminen tuntuu vaikealta, niin kannattaa etsiä video sen käsittelystä.

Löysin reseptin kurpitsapiirakkaan täältä. Erilaisia reseptejä on todella paljon. Piirakan pohja voi olla murotaikinasta, piirakkataikinasta tai kekseistä tehty, ja täytteessä voi olla kermaa, rahkaa tai kondensoitua maitoa. Tässä reseptissä minua kiehtoi pekaanipähkinät. Niitä tulee pohjan päälle ja koristeeksi piirakan päälle. Piirakassa on murotaikinasta tehty pohja. Alkuperäisessä reseptissä käytettiin valmista murotaikinaa (ihan hyvä vaihtoehto) mutta tein taikinan itse. Se on niin helppo tehdä itse eikä aineksia ole paljon. Reseptin murotaikinan valmistukseen otin täältä. Piirakka syödään jäähtyneenä ja se kannattaa tarjota vasta seuraavana päivänä.

Halloweenin kurpitsapiirakka

Pohja
125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
Lisäksi
1 ps (125g) pekaanipähkinöitä

Täyte

n. 500g keltaista kurpitsaa kuorittuna ja paloiteltuna

4 kananmunaa

1 dl fariinisokeria

1 dl sokeria

1 prk (250g) rahkaa

1 ½ tl kanelia

1 tl vanilliinisokeria

1 tl pomeranssinkuorta

½ tl neilikkaa

½ tl inkivääriä

Koristeeksi
½ ps (á 125g) Pirkka pekaanipähkinöitä

Lisäksi

Kermavaahtoa

Vaahterasiirappia


1. Valmista pohja. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon muna. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää seos muutamassa erässä taikinaan. 
2. Kiinnitä irtopohjavuoan (halkaisija 26 cm) pohjalle leivinpaperi. (Kauli murotaikina pyöreäksi levyksi) ja painele se vuoan pohjalle ja reunoille. Rouhi pähkinät karkeaksi ja ripottele ne tasaisesti pohjan päälle. Pane pohja jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
3. Leikkaa kurpitsasta "hattu pois", poista siemenet, koverra kurpitsan sisus ja paloittele se. Jos käytät porkkanoita, kuori ja paloittele ne. Keitä kasvikset vähässä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Valuta kasvikset hyvin ja soseuta. (Sosetta tarvitaan 5 dl). Anna soseen jäähtyä.
4. Sekoita kaikki täytteen ainekset jäähtyneen soseen joukkoon ja kaada täyte vuokaan. Paista piirakkaa uunin alimmalla tasolla 200 asteessa noin 40 minuuttia.
5. Tarjoa piirakka täysin jäähtyneenä, mielellään seuraavana päivänä. Koristele rouhituilla pekaanipähkinöillä. Tarjoa vaahterasiirapilla maustetun kermavaahdon kanssa.
kurpitsapiirakka


Maultaan piirakka muistutti joulua, piirakassa käytettyjen mausteiden vuoksi. Mielestäni piirakka maistui pipareilta. Pekaanipähkinät antoivat ihanaa lisämakua ja koostumusta piirakalle. Seuraavaksi haluaisin kokeilla kondensoidusta maidosta tehtyä kurpitsapiirakkaa. Ehkä ensi vuonna. 

Itse en tehnyt piirakkaa irtopohjavuokaan, joka on halkailsijaltaan 26 cm. Olin käynyt ostamassa pienen irtopohjavuoan, jonka halkaisija on 18 cm. Tämän takia puolitin reseptin ja tein itselleni pienemmän piirakan. Kun olen yksin asuessani leiponut piirakoita, juustokakkuja ja muita leivonnaisia, olen huomannut, etten saa syötyä niitä. Tai sitten syön niitä viikon ajan. Sen takia päätin ostaa itselleni pienemmän vuoan, johon voin leipoa pienempiä annoksia. Blogiini laittamani reseptit ovat kuitenkin isoon vuokaan tarkoitettuja, eli muutan vain leipoessani reseptien ainesten määrää.

P.S. Jos kurpitsaa jää yli niin sen voi soseuttaa (ensin keittää kurpitsa paloina ja sen jälkeen soseuttaa sauvasekoittimella) ja pakastaa. Siitä voi myös tehdä vaikkapa keittoa. 

2 kommenttia:

  1. Haluaisinpa todella maistaa tuota. Erityisesti yksittäinen pala kuvassa näytti sisältä todella herkulloselta. Ja vaahterasiirapilla maustetun kermavaahdon kera, nami.

    VastaaPoista