Leivoin
pyhäinpäivän kunniaksi kurpitsapiirakkaa. En ollut aiemmin käyttänyt kurpitsaa, joten kaupassa käydessäni en oikeastaan
tiennyt mitä etsin. Kurpitsoja on eri lajeja ja kaikissa kaupoissa
ei myydä kaikkia lajeja. Olin tekemässä kurpitsapiirakkaa keltaisesta kurpitsasta, mutta ostin kuitenkin oranssin
halloweenkurpitsan, eli talvikurpitsan. Se painoi noin 2,5 kiloa.
Tiesin sen olevan aivan liikaa mikäli tekisin siitä vain yhden piirakan,
joten suunnittelin myös mitä tekisin lopusta kurpitsasta. Tein
piirakan lisäksi uunissa paahdettua kurpitsaa feta-rucolapedillä ja
mausteisia paahdettuja kurpitsansiemeniä. Resepti
kurpitsa-fetasalaatin valmistukseen, johon tulee paahdettua
kurpitsaa, löytyy täältä. Kurpitsan sisältä löytyy
kurpitsansiemeniä, jotka kannattaa käyttää. Ne voi esimerkiksi
maustaa ja paahtaa uunissa niin kuin minä tein (resepti). Kurpitsansiemenissä on
paljon proteiinia ja hyviä rasvahappoja.
Jos kurpisan käsitteleminen
tuntuu vaikealta, niin kannattaa etsiä video sen käsittelystä.
Löysin
reseptin kurpitsapiirakkaan täältä. Erilaisia reseptejä on
todella paljon. Piirakan pohja voi olla murotaikinasta, piirakkataikinasta tai kekseistä tehty, ja täytteessä voi olla kermaa,
rahkaa tai kondensoitua maitoa. Tässä reseptissä minua kiehtoi
pekaanipähkinät. Niitä tulee pohjan päälle ja koristeeksi
piirakan päälle. Piirakassa on murotaikinasta tehty pohja. Alkuperäisessä reseptissä käytettiin valmista
murotaikinaa (ihan hyvä vaihtoehto) mutta tein taikinan
itse. Se on niin helppo tehdä itse eikä aineksia ole paljon. Reseptin murotaikinan valmistukseen otin täältä. Piirakka syödään jäähtyneenä ja se kannattaa tarjota vasta
seuraavana päivänä.
Halloweenin
kurpitsapiirakka
Pohja
125
g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
1 muna
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
Lisäksi
1
ps (125g) pekaanipähkinöitä
Täyte
n.
500g keltaista kurpitsaa kuorittuna ja paloiteltuna
4 kananmunaa
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
1 prk (250g) rahkaa
1 ½ tl kanelia
1 tl vanilliinisokeria
1 tl pomeranssinkuorta
½ tl neilikkaa
½ tl inkivääriä
- Koristeeksi
- ½ ps (á 125g) Pirkka pekaanipähkinöitä
Lisäksi
Kermavaahtoa
Vaahterasiirappia
1.
Valmista pohja. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon
muna. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää seos muutamassa
erässä taikinaan.
2.
Kiinnitä irtopohjavuoan (halkaisija 26 cm) pohjalle leivinpaperi.
(Kauli murotaikina pyöreäksi levyksi) ja painele se vuoan pohjalle
ja reunoille. Rouhi pähkinät karkeaksi ja ripottele ne tasaisesti
pohjan päälle. Pane pohja jääkaappiin täytteen valmistuksen
ajaksi.
3.
Leikkaa kurpitsasta "hattu pois", poista siemenet, koverra
kurpitsan sisus ja paloittele se. Jos käytät porkkanoita, kuori ja
paloittele ne. Keitä kasvikset vähässä suolalla maustetussa
vedessä kypsiksi. Valuta kasvikset hyvin ja soseuta. (Sosetta
tarvitaan 5 dl). Anna soseen jäähtyä.
4.
Sekoita kaikki täytteen ainekset jäähtyneen soseen joukkoon ja
kaada täyte vuokaan. Paista piirakkaa uunin alimmalla tasolla 200
asteessa noin 40 minuuttia.
5.
Tarjoa piirakka täysin jäähtyneenä, mielellään seuraavana
päivänä. Koristele rouhituilla pekaanipähkinöillä. Tarjoa
vaahterasiirapilla maustetun kermavaahdon kanssa.
Maultaan piirakka muistutti joulua, piirakassa käytettyjen mausteiden vuoksi. Mielestäni piirakka maistui pipareilta. Pekaanipähkinät antoivat ihanaa lisämakua ja koostumusta piirakalle. Seuraavaksi haluaisin kokeilla kondensoidusta maidosta tehtyä kurpitsapiirakkaa. Ehkä ensi vuonna.
Itse
en tehnyt piirakkaa irtopohjavuokaan, joka on halkailsijaltaan 26 cm.
Olin käynyt ostamassa pienen irtopohjavuoan, jonka halkaisija on 18
cm. Tämän takia puolitin reseptin ja tein itselleni pienemmän piirakan. Kun olen yksin
asuessani leiponut piirakoita, juustokakkuja ja muita leivonnaisia, olen huomannut, etten saa
syötyä niitä. Tai sitten syön niitä viikon ajan. Sen takia päätin ostaa itselleni pienemmän vuoan, johon voin leipoa pienempiä
annoksia. Blogiini laittamani reseptit ovat kuitenkin isoon vuokaan
tarkoitettuja, eli muutan vain leipoessani reseptien ainesten määrää.
P.S.
Jos kurpitsaa jää yli niin sen voi soseuttaa (ensin keittää
kurpitsa paloina ja sen jälkeen soseuttaa sauvasekoittimella) ja
pakastaa. Siitä voi myös tehdä vaikkapa keittoa.
Haluaisinpa todella maistaa tuota. Erityisesti yksittäinen pala kuvassa näytti sisältä todella herkulloselta. Ja vaahterasiirapilla maustetun kermavaahdon kera, nami.
VastaaPoistaNyt on erityisen hienot kuva!:)
VastaaPoista