lauantai 18. lokakuuta 2014

Lime piirakka

En ole ennen tehnyt lime piirakkaa, enkä muistaakseni ole syönytkään sitä. Olen kauan halunnut kokeilla tehdä lime piirakkaa, ja olen löytänyt monia reseptejä. Vasta nyt päätin kuitenkin kokeilla leipoa tätä. Käytin Valion reseptiä. Aineksia ei ole paljon, eikä tämän piirakan leipominen ole vaikeaa. Pohja on kaurakeksipohja ja täytteeseen tulee mm. limeä ja valkosuklaa-limerahkaa. Maustetut rahkat ovat käteviä leivonnassa. Piirakka kannattaa tehdä valmiiksi päivää ennen syömistä, koostumuksen ja maun takia. Koristele kakku juuri ennen tarjoilua.   


lime piirakka

Lime piirakka

Pohja:
1 pkt kaurakeksejä
75 g voita tai leivontamargariinia 

Täyte:
2 dl kuohukermaa
2 prk (á 200 g) valkosuklaa-limerahkaa
½ dl sokeria
2 keltuaista
1 tl limen kuorta
½-2 rkl limen mehua

Koristeeksi:
1 dl kuohukermaa
(1 tl vaniljasokeria)
(1 tl sokeria)
1 limetti ohuina viipaleina

  1. Murskaa keksit. Lisää voi sulatettuna.
  2. Vuoraa irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohja leivinpaperilla. Taputtele keksimuruseos vuoan pohjalle ja reunoille n. 4 cm:n korkeuteen. Esipaista pohjaa uunin alaosassa 175 asteessa 7 min.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä toisessa kulhossa rahka, sokeri ja keltuaiset.
  4. Pese 1 - 2 limettiä kuumalla vedellä (limettien määrä riippuu niiden koosta). Kuivaa. Raasta ohut pintakuori. Lisää 1 tl kuorta täytteeseen. Säästä loppu kuoriraaste koristeeksi. Purista mehu. Lisää sitä 1/2 rkl täytteeseen.
  5. Lisää täytteeseen vaahdotettu kerma. Kaada seos esipaistetun pohjan päälle.
  6. Paista uunin alatasolla 175 asteessa n. 23 min tai kunnes kypsä. Jäähdytä täysin kylmäksi. Irrota kakku varovasti veitsellä vuoan reunoista. Siirrä vadille.
  7. Koristele kermavaahdolla ja ohuilla limettiviipaleilla. Ripota pinnalle raastettua pintakuorta.
limepiirakka

Kakusta tuli todella onnistunut. Maku oli ihanan limettinen ja raikas. Lisäsin (vahingossa) pari ylimääräistä ruokalusikallista limetinmehua täytteeseen (reseptin mukaan ½ rkl), mutta limetin maku ei ollut liian vahva vaan todella hyvä (joten suosittelen). Lime kannattaa ostaa luomuna, koska sen kuori käytetään kakussa. Kakku säilyy jääkaapissa aika pitkään, joten jos et koko kakkua kerralla syö niin voit huoletta säilyttää sitä kylmässä.

2 kommenttia: