sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Intialainen voikana

Vielä pari vuotta sitten en oikeastaan pitänyt intialaisesta ruoasta. Nykyisin se on mielestäni todella hyvää kaikkine ihanine makuineen, ja etenkin leivät ovat herkullisia. Löysin vanhasta Pirkka-lehdestä intialaisen voikanan ohjeen. 



Butter chicken, eli voikana, valmistetaan paistamalla ensin kanapalat ja sipulit voissa. Kastike tehdään paseeratusta tomaatista ja kermasta, ja maustetaan juustokuminalla, chilillä ja garam masalalla, joka on tyypillinen intialainen mausteseos. Chilinä käytin kuivattuja chili flakesejä ja inkivääritahnan tilalla käytin tuoretta inkivääriä raastettuna. 

Voikanasta tuli todella herkullista ja hyvällä tavalla mausteista. Se ei ollut tulista, koska en laittanut kovinkaan paljon chiliä. Maut olivat hyvässä tasapainossa ja kastike oli tomaattista, mutta samalla kermaista. Voikanan kanssa söin riisiä ja naanleipää.

Butter chicken
1 rasia (400 tai 500 g) broilerin fileepihvejä tai -suikaleita
2-3 rkl voita
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
2 tl inkivääriä raastettuna tai inkivääritahnaa
2 tl garam masalaa
1 tl juustokuminaa
500 g paseerattua tomaattia
3 rkl tomaattipyreetä
kuivattua chiliä (maun mukaan)
3/4 tl suolaa
ripaus sokeria
2 dl ruokakermaa

  1. Kuutioi broilerit ja ruskista ne voissa paistokasarissa. Siirrä lautaselle odottamaan.
  2. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuli ja valkosipuli voissa. Lisää inkivääri, garam masala ja juustokumina. Kääntele vielä hetki.
  3. Lisää kasariin paseerattu tomaatti ja tomaattipyree, chili, suola ja sokeri. Sekoita tasaiseksi ja kuumenna kiehumispisteeseen. Lisää kastikkeeseen broilerit ja anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla 15-20 minuuttia.
  4. Lisää lopuksi kastikkeeseen ruokakerma. Kuumenna vielä kiehuvaksi. 
Ohje otettu täältä.

sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Mustaherukkavispipuuro

Perinteinen vispipuuro tehdään puolukoista, mutta myös muita marjoja voi käyttää. Kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia yhdistelmiä ja tehdä vispipuuroa uusista, ei niin perinteisistä raaka-aineista. Kokeilemalla voi löytää jopa perinteistä vispipuuroa herkullisemman version. 

Tein vispipuuroa mustaherukoista ja lopputuloksesta tuli mielestäni parempi kuin puolukoita käyttämällä. Maku oli pehmeä ja kirpeän makea. Sokeria lisäämällä tai vähentämällä vispipuuroon saa omaan makuunsa sopivan makeuden. Reseptin mukaan seoksen voi siivilöidä mikäli haluaa samettisen pehmeän lopputuloksen, mutta mielestäni se olisi ollut turhaa. Vaikka en siivilöinyt seosta, siitä tuli kuitenkin samettisen pehmeää. Kehoitan sen takia jättämään mustaherukoiden kuoret puuroon, koska en usko sen vaikuttavan kovinkaan paljon lopputulokseen. Mielestäni olisi turha heittää niitä pois.


Mustaherukkavispipuuro
300 g mustaherukoita
1 l vettä
1 dl sokeria
1 ½ dl mannasuurimoita
2 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa

  1. Kaada kattilaan puhdistetut mustaherukat, sokeri ja vesi. Keitä 5 minuuttia. (Siivilöi herukoiden kuoret jos haluat lopputuloksen olevan samettisen pehmeää.)
  2. Lisää mannasuurimot kiehuvaan mehuun koko ajan sekoittaen. 
  3. Anna puuron kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia välillä sekoittaen. 
  4. Mausta puuro vaniljasokerilla ja ripauksella suolaa. Jäähdytä puuro kylmässä vedessä haaleaksi. 
  5. Vispaa puuro kuohkeaksi vaahdoksi ja kaada tarjoiluastiaan. Ripottele päälle hieman sokeria, jotta pintaan ei muodostu kuorta.
Ohje otettu täältä.

perjantai 14. lokakuuta 2016

Sipulipiirakka

Tämä piirakka on etenkin sipulinystävälle sopiva piirakka, mutta se on kuitenkin niin hyvää, että suosittelen sitä kaikille. Melko yksinkertainen ja helppotekoinen piirakka, jonka valmistus ei vie kovinkaan kauaa. Olen tehnyt tätä ainakin kolme tai neljä kertaa, ja se on aina onnistunut hyvin. Teen yleensä piirakkataikinan itse, mutta jos piirakan valmistusta haluaa nopeuttaa ja helpottaa, on valmis piirakkataikinakin hyvä vaihtoehto.

Piirakan kanssa voi tarjoilla vaikka salaattia. 


Sipulipiirakka
Pohja:
125g pehmeää voita
2dl vehnäjauhoja
1dl kaurahiutaleita
1tl leivinjauhetta
100g smetanaa
ripsaus suolaa oman maun mukaan
hippasen valkopippuria
Täyte:
n. 6 pienehköä sipulia
1 pussi emmental raastetta
1 purkki Creme Bonjour Cuisine sipulisekoitus
(
suolaa)
sokeria
valkopippuria
  1. Sekoita kaikki pohjan aineet keskenään, kun voi on pehmennyt.
  2. Lohko sipulit suuriksi n. sentin paksuisiksi renkaiksi. Laita reilusti voita pannulle ja anna muhia miedolla lämmöllä kannen alla n.10 minuuttia. Ripottele lohkojen päälle sokeria ja käännä ne varovasti pannulla ympäri. Anna muhia vielä n. 5 minuuttia. Ripottele lopuksi päälle hieman suolaa ja valkopippuria.
  3. Sipulien muhiessa yhdistä kulhossa juustoraaste ja creme fraiche (ja suola).
  4. Painele taikina piirakkavuoan (n. 26 cm) pohjalle ja reunoille. Lisää pohjan päälle juustoraastecremeseos ja lopuksi pannulta sipulit päälimmäiseksi. Paista uunissa 200 asteessa noin 30-40 minuuttia.
Resepti otettu täältä.

torstai 29. syyskuuta 2016

Herkullinen kurpitsapasta

Viimeistään tämä kurpitsapasta sai minut vakuuttuneeksi siitä, että kurpitsa on mitä herkullisin ja parhain raaka-aine ruoanlaitossa käytettäväksi. Olen aiemmin tehnyt muun muassa herkullista kurpitsalasagnea, jota aion ehdottomasti tehdä jossain vaiheessa uudelleen. 

kurpitsapasta



Tällä kertaa tein kuitenkin kurpitsapastaa, jonka ohjeen löysin Maku-lehdestä. Jokin ohjeessa sai minut kiinnostumaan siitä. Pasta näytti aika simppeliltä, koska aineksia ei ollut kovinkaan paljon. Uunissa paahdetusta, valkosipulilla, hunajalla ja salvialla maustetusta kurpitsasta tuli todella hyvää, mutta vielä parempaa tässä pastassa on herkulliset makuyhdistelmät. Makean valkosipulinen, salvialla maustettu kurpitsa toimi loistavasti vuohenjuustoon, tuoreeseen salviaan, pinaattiin ja pastaan yhdistettynä. Yllätyin kovasti makujen ihanasta liitosta ja etenkin salvia toi ruokaan ihanan, minulle ennestään vähän vieraan, vivahteen. Vuohenjuusto suli kivasti lämpimän kurpitsan ja pastan päällä. 

Jos en vielä hehkuttanut tätä ruokaa tarpeeksi niin sanon vielä sen, että suosittelen ehdottomasti kokeilemaan tätä maukasta pastaa (ja kurpitsan käyttöä ruoanlaitossa).


Kurpitsapasta 
700 g myskikurpitsaa (butternut)
13 valkosipulinkynttä (oman maun mukaan, itse en pidä liian valkosipulisesta mausta)
1 rkl rypsiöljyä
2 tl hunajaa
1 tl suolaa
1/3 tl mustapippuria
1 ruukku salviaa
400 g tagliatellea
50 g babypinaattia
150 g vuohenjuustoa (tai fetajuustoa)
  1. Kuori ja leikkaa kurpitsa 3 cm x 3 cm:n paloiksi. Hienonna valkosipulinkynnet.
  2. Levitä kurpitsat ja valkosipulit uunivuokaan. Sekoita joukkoon öljy, hunaja, suola, pippuri ja puolet salvianlehdistä,
  3. Paista kurpitsoita 200-asteisessa uunissa noin 2030 minuuttia, kunnes ne pehmenevät ja pinta hieman ruskistuu. 
  4. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta pasta ja kaada kurpitsapalojen joukkoon vuokaan. 
  5. Lisää huuhdeltu pinaatti ja paloiteltu juusto. Viimeistele lopulla salvialla.   
Ohje otettu Maku-lehdestä 6/2016. 

tiistai 27. syyskuuta 2016

Kukkakaalipizzaa ja -hampurilaista

Kukkakaalista voi tehdä vaikka mitä. Kokeilin kesällä ensimmäistä kertaa kukkakaalipizzaa ja kokeilu oli erittäin onnistunut. Yhdistin kaksi ohjetta niin, että otin toisesta valmistustavan ja toisesta ainekset. Kukkakaalista tehty pizzapohja on maukas ja ravinteikas, ja gluteeniton. Kukkakaali ei maistu kovinkaan paljon pohjassa, joten mielestäni ohjetta kannattaa kokeilla vaikkei pitäisi kukkakaalin mausta. Pohjasta ei kuitenkaan saa niin rapeaa kuin tavallisesta pizzapohjasta (korjatkaa jos olen väärässä).  

Kukkakaali keitetään pehmeäksi, jonka jälkeen ylimääräinen neste puristetaan pois. Pehmeän kukkakaalin joukkoon sekoitetaan juustoraaste ja kananmuna. Pohja esipaistetaan ja täytetään mieleisellä täytteellä. Täytin oman pizzani valmiilla pastakastikkeella, kirsikkatomaateilla, mozzarellalla ja pepperonilla/chorizolla. 


Kukkakaalipizza
Pohja
1 kukkakaali (n. 750 g)
2 dl emmentaljuustoraastetta tai muuta juustoraastetta
1 kananmuna
Täyte
1 dl pastakastiketta
1 mozzarellajuustopallo
12 kirsikkatomaattia
pepperonia tai chorizoa
  1. Leikkaa kukkakaalista lehdet ja kanta. Pese ne hyvin, jonka jälkeen murenna ne kattilaan. 
  2. Keitä noin 20 minuuttia, kunnes kukkakaali on pehmentynyt. Kun se on kypsää ja pehmeää, valuta siivilän läpi. 
  3. Muussaa kukkakaali kattilassa ja annan jäähtyä hieman.
  4. Laita jäähtynyt kukkakaalimuhennos puhtaan harson tai keittiöpyyhkeen sisään. Purista vielä loput nesteet hyvin pois.   
  5. Sekoita kulhossa kukkakaali, juustoraaste ja kananmuna. 
  6. Levitä seos uunipellille leivinpaperin päälle ja taputtele pizzapohja haluamaasi muotoon. 
  7. Esipaista pohjaa 225-asteisen uunin alatasolla noin 10 minuuttia. 
  8. Levitä pohjan päälle pastakastike ja muut täytteet. Jatka paistamista noin 15 minuuttia.  
Ohje otettu täältä ja täältä.




Kukkakaalia voi käyttää myös hampurilaisen täytteenä. Kukkakaali, kesäkurpitsa ja grillijuusto, tai vaihtoehtoisesti halloumi, maustetaan balsamicokastikkeella ja grillataan tai paistetaan pannulla. Balsamicokastiketta käytetään sen lisäksi punasipulin marinoimiseen. Hampurilaisen sämpylänä voi käyttää esimerkiksi ruisleipää.

Kukkakaalihampurilainen
1 pkt grillijuustoa tai halloumia
1 pieni kesäkurpitsa
1 kukkakaali
1 punasipuli
(1 mieto chili)
1 dl hienonnettua persiljaa tai lehtipersiljaa
ripaus suolaa ja pippuria
150 g ranskankermaa
Balsamicokastike
1 dl balsami- tai valkoviinietikkaa
1 1/4 dl omenatäysmehua
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
  1. Valmista ensin balsamicokastike. Mittaa aineet pieneen kasariin tai kattilaan. Keitä, kunnes nesteen määrä on puolittunut. Nosta sivuun.
  2. Leikkaa grillijuusto ja kesäkurpitsa n. 1 cm:n viipaleiksi. Leikkaa kukkakaalista hieman ohuempia "pihvejä". Parhaimmat pihvit saat leikkaamalla viipaleet pystysuunnassa kukkakaalin keskiosasta, jolloin kukkakaalinuput pysyvät kiinnittyneinä kanta/keskiosaan.
  3. Puolita ja leikkaa sipuli (ja chili) ohuiksi viipaleiksi. Laita kulhoon. Lisää hienonnettu yrtti ja puolet balsamicokastikkeesta.
  4. Levitä grillisudilla kasvisten ja grillijuuston päälle balsamicokastiketta.
  5. Grillaa kasvikset ja juustopalat molemmin puolin grilliparilassa tai kypsennä paistinpannulla. Lisää tarvittaessa balsamicokastiketta. Lämmitä myös ruiskiekot grillissä tai paahtimessa.
  6. Viimeistele kasvikset suolalla ja pippurilla. Täytä ruisleipäset crème fraîchella, grillijuustolla, kasviksilla ja sipulilisukkeella.
Ohje täältä.

sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Aamiaiseksi porkkanakakkupuuroa

Syön yleensä aika lailla samanlaista aamiaista päivästä toiseen. Joko puuroa tai maustamatonta jogurttia granolan, puolikkaan banaanin ja maapähkinävoin kera, välillä (mutta liian harvoin) myös marjojen kera, ja sen lisäksi leipää ja kahvia. En kyllästy samaan aamiaiseen, mutta välillä on kiva kokeilla jotain muuta. Joskus innostun tekemään tuorepuuroa ja välillä teen esimerkiksi jonkinlaisia pannukakkuja viikonlopun kunniaksi. 

Porkkanakakkupuuro



Tänään päätin kokeilla ohjetta, jonka löysin aiemmin viikolla (täältä). Uunipuuro ja porkkanakakku kuulosti täydelliseltä yhdistelmältä, enkä voinut olla kokeilematta sitä. Puuroon käytettävät ainesosat näyttivät hyviltä ja terveellisiä, eikä makeutusta tullut kuin banaanin ja päälliseen kuuluvan vaahterasiirapin verran. 

Olen kerran aiemmin tehnyt keitettyä porkkanakakun makuista puuroa, mutta siitä en pitänyt. Sen takia pelkäsin, etten ehkä pitäisi tästä uunipuurosta, ohjeet kun olivat vähän samankaltaiset. Halusin silti kokeilla tätä ohjetta etenkin puuron päälle laitettavan päällisen takia; päällisen, johon tulee pähkinärouhetta, auringonkukansiemeniä, vaahterasiirappia ja kookosöljyä. En tarvinnut pettyä tällä kertaa. Uunipuuro oli nimittäin todella hyvää ja erityisesti rapean makea päällinen kruunasi sen. 

Porkkanakakkupuuro
2 porkkanaa
1 banaani
2 dl kaurahiutaleita
3 dl mantelimaitoa
1 muna
½ tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa 
½ tl inkiväärijauhetta
1/4 tl muskottipähkinää
ripaus suolaa
1 tl vaniljauutetta, -sokeria tai -jauhetta (vaniljajauhetta riittää pienempi määrä)
Pinnalle:
2 dl manteli- tai pähkinärouhetta
½ dl auringonkukansiemeniä
2 rkl vaahterasiirappia
1 rkl sulaa kookosöljyä
  1. Kuori porkkanat ja raasta ne hienolla terällä. Muussaa banaani esim. haarukalla. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja laita sopivan kokoiseen uunivuokaan tai neljään pieneen annosvuokaan.
  2. Sekoita mantelirouhe ja auringonkukansiemenet keskenään ja kääntele joukkoon vaahterasiirappi ja kookosöljy. Levitä seosta reilu kerros puuron pinnalle. 
  3. Paista 175 asteessa 25-30 minuuttia.
Ohje täältä.     

lauantai 10. syyskuuta 2016

Chilinen katkarapu-munakasrulla (ja muita täytteitä)


Kirjoitin viime postauksen aika kauan aikaa sitten. Olen huomannut laiskistuvani kesällä enkä jaksa kirjoittaa postauksia vaikka kokkailen paljon ja kokeilen uusia reseptejä. Olen kesän aikana kokeillut paljon uusia ruokia, mutta en ole ottanut niistä kovinkaan usein kuvia. Mielestäni joistakin ruoista on myös erittäin vaikea saada hyviä kuvia, sellaisia kuvia jotka innostaisivat muita kokeilemaan kyseistä ruokaa. Olen kuitenkin säästänyt sellaisetkin ohjeet ja haluan jakaa niitä kanssanne, vaikka minulla ei olisikaan kuvia omasta kokkailustani. Näissä tapauksissa voitte käydä linkin kautta katsomassa alkuperäisestä lähteestä minkä näköinen ruoka on kyseessä. Kuvahan on yleensä (tai ehkäpä aina) se joka "myy" ja saa ihmiset kiinnostumaan ruoasta. Tiedän itsekin katsovani ensin kuvan perusteella minkälainen ruoka on kyseessä ja yleensä se vaikuttaa siihen, haluanko kokeilla tehdä kyseistä ruokaa vai en. 


Aloitetaan vaikkapa munakasrullasta. Munakasrulla on yksi niistä ruoista, joista en ole saanut hienoa kuvaa. (Siitä syystä postauksessa luontokuvia tältä kesältä). Munakasrulla on kuitenkin niin hyvää, että suosittelen kokeilemaan sitä mikäli ette ole ennen kokeilleet. Munakasrullan voi täyttää ihan minkä makuisella täytteellä tahansa ja soveltaa täytteitä oman makunsa mukaan. Rulla sopii sekä arkeen että juhlaan, ja pääruoaksi tai vaikkapa välipalaksi. Pääruokana syötynä lisukkeeksi kannattaa tehdä raikas salaatti. 

Olen kokeillut täytteinä jauhelihasta tehtyä paksua "kastiketta" (tuorejuusto tekee siitä paksun), sienistä, fetasta, punasipulista ja pinaatista tehtyä sekoitusta, ja viimeksi kokeilin chili-katkaraputäytettä. Kaikki olivat todella onnistuneita kokeiluja. Ensimmäinen jauhelihatäyte syntyi kaapista löytyneistä aineksista ja lopputulos yllätti todella positiivisesti, olihan se ensimmäinen kokeilu. Sienet, fetajuusto, punasipuli ja pinaatti olivat erittäin onnistunut yhdistelmä, ohjeen löysin täältä. Chilinen katkarapu-munakasrulla oli ehkä vähän hienostuneempi ja sopisi erittäin hyvin vaikka juhlapöytään. Chilin määrään voi itse vaikuttaa lisäämällä makeaa chilikastiketta oman makunsa mukaan. Katkaravut sopivat erittäin hyvin täytteeseen. Ohjeen löysin täältä ja vaikka ohjeessa lukee rullan riittävän 15 hengelle, sanoisin sen riittävän pääruokana noin 6 hengelle.

Tässä vielä yksi kiinnostavan kuuloinen ohje, jota aion kokeilla seuraavaksi.  

Chilinen katkarapu-munakasrulla
6 kananmunaa
5 dl maitoa
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
mustapippuria
Täyte
1 ps (180g) katkarapuja
½ paprikaa
50 g purjoa
180 g maustamatonta tuorejuustoa
1/4 dl makeaa chilikastiketta
1 dl tilliä
  1. Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki. Lisää maito, vehnäjauhot, suola ja mustapippuri. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja kaada munakastaikina pellille. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Kumoa kypsä munakas toiselle leivinpaperille ja anna jäähtyä. 
  2. Sulata, valuta hyvin ja hienonna katkaravut. Kuutioi huuhdottu paprika. Halkaise, huuhdo ja hienonna purjo, Sekoita tuorejuuston joukkoon katkaravut, paprikakuutiot ja purjo, Mausta chilikastikkeella ja hienonnetulla tillillä. Levitä täyte munakaspohjalle ja kääri rullalle kääretortun tapaan. Anna vetäytyä jääkaapissa noin tunti ennen tarjoilua.
Ohje siis täältä.   

tiistai 12. heinäkuuta 2016

Panzanellasalaatti (grillissä valmistettuna) ja pesto

Panzanella on italialainen leipäsalaatti, joka valmistetaan yleensä paistamalla aineksia pannulla. Tässä versiossa salaattiainekset kuitenkin grillataan, ja tämä tuo ihanan kesäisen vivahteen salaatille. En odottanut kovinkaan paljoa tältä salaatilta, mutta (ja ehkä sen takia) se yllätti todella positiivisesti. Salaatti oli todella herkullista, ja sen kanssa tarjottava kastike, auringonkukansiemen-tillipesto, sopi sen kanssa erittäin hyvin ja täydensi makuelämyksen. Salaatin voi syödä joko pääruokana tai vaikka kanan lisukkeena. Salaatista saa ruokaisamman lisäämällä siihen esimerkiksi kikherneitä. 



Panzanellasalaatti ja auringonkukansiemen-tillipesto
½ maalaisleipä tai muu vaalea (kuivahtanut) leipä
1 munakoiso
1 paprika
2 tomaattia
1 punasipuli
öljyä grillaamiseen
1 purkki kikherneitä
½ ruukkua rucolaa
½ ruukkua basilikaa
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
oliiviöljyä
  1. Leikkaa leipä kuutioiksi. Paahda parilalla rapeaksi. 
  2. Viipaloi munakoiso. Ripottele pintaan suola ja itketä noin 30 minuuttia. 
  3. Halkaise paprika, poista siemenet, pese ja leikkaa neljään osaan. 
  4. Huuhtele ja halkaise tomaatit. Kuori ja lohko sipuli.
  5. Grillaa kasviksia öljytyllä parilapannulla. 
  6. Pyyhi munakoisosta ylimääräinen suola ja valuta päälle reilusti öljyä. Grillaa viipaleet.
  7. Leikkaa grillatut kasvikset suupaloiksi ja laita kulhoon. Lisää valutetut ja huuhdellut kikherneet sekä rucola ja basilika. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita päälle oliiviöljyä ja leipäkuutiot.
  8. Tarjoa peston kanssa.
Auringonkukansiemen-tillipesto 
1 ruukku tuoretta tilliä
1-2 valkosipulinkynttä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 ½ dl öljyä
½ tl suolaa
1 rkl sitruunamehua
  1. Laita tilli, kuoritut valkosipulinkynnet ja auringonkukansiemenet tehosekoittimeen ja soseuta tasainen tahna. 
  2. Lisää öljyä ohuena nauhana. Mausta suolalla ja sitruunamehulla.

tiistai 28. kesäkuuta 2016

Porkkanalimppu

En leivo kovinkaan usein leipää tai sämpylöitä. Se vaatii aikaa ja työtä, ja yleensä käytän sen ajan keittiössä mielummin kokeilemalla uusia ohjeita. Otan yleensä liikaa työtä itselleni; jos vaikka kokeilen uutta sosekeittoa, haluan samalla valmistaa jotain herkullista lisuketta sen kanssa syötäväksi tai vaihtoehtoisesti valmistaa jotain leivän päälle laitettavaksi. Ja melko usein haluan niiden valmistuvan samaan aikaan ettei ruoka jäähtyisi tai joutuisi seisomaan hellalla kovinkaan pitkään. Välillä se johtaakin siihen, että minulla on liikaa tehtävää ja liian vähän käsiä tai aikaa käytettävänä.

porkkanalimppu

Leivotaan-lehdestä löytyi porkkanalimpun ohje, jota halusin kokeilla. Tällä kertaa en valmistanut samaan aikaan mitään muuta/uutta ruokaa, mutta leivoin kuitenkin myös piimäkakun. Jääkaapista löytyi nimittäin pari päivää vanha piimä, joka piti käyttää. Sain limpun ja kakun samaan aikaan uuniiin, ja molempien piti olla melkein tunnin uunissa. 

Limppu oli todella helppo tehdä; ei tarvinnut tehdä muuta kuin sekoittaa ainekset keskenään, kaataa taikina vuokaan ja paistaa uunissa. Taikinaa ei siis tarvinnut edes vaivata. Sen takia voisikin sanoa, että porkkanan raastaminen oli ehkä haastavin tehtävä.


Porkkanalimppu
2 dl kaurahiutaleita
5 dl vehnäjauhoja 
1 tl suolaa
2 tl soodaa
½ dl tummaa siirappia
4 dl piimää
50 g raastettua porkkanaa
  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää siirappi, piimä ja porkkanaraaste. Sekoita tahmeaksi taikinaksi. 
  2. Kaavi taikina leivinpaperoituun noin 1 ½ litran leipävuokaan. 
  3. Paista uunin alimmalla tasolla 55-60 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassa. Kääri limppu keittiöpyyhkeeseen ja anna levätä muutama tunti ennen viipalointia.
Ohje otettu Leivotaan-lehdestä.

keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Parsaranskalaiset

Parsoista voi tehdä ranskalaisia paneroimalla ja paistamalla ne uunissa. Käytin HS:n ohjetta, jossa parsojen panerointiin käytetään mm. japanilaisia pankomuruja. Pankomuruja käyttämällä parsoihin saa rapean pinnan. Kauppareissuni jälkeen kauppakassistani ei kuitenkaan löytynyt pankomuruja, koska niitä ei löytynyt kaupasta. Päädyin käyttämään tavallisia korppujauhoja, ja vaikka parsoista ei tullut yhtä rapeita kuin pankomuruja käyttämällä, ne onnistuivat ihan hyvin. Haluaisin kuitenkin jossain vaiheessa kokeilla myös pankomuruja, koska luulen niiden soveltuvan paremmin rapeiden parsaranskisten tekoon. 

Parsaranskalaiset ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia, etenkin jos tavallinen keitetty tai grillattu parsa alkaa kyllästyttää (vai voiko siihen edes kyllästyä?) tai jos haluaa vaihtelua parsan valmistukseen. Valmistus ei kestä kauan ja ne valmistuvat näppärästi uunissa. Parsaranskalaiset voi tarjoilla esimerkiksi valkosipulilla tai chilikastikkeella maustetun majoneesin kera.  


Parsaranskalaiset
450 g vihreää parsaa
2 kananmunan valkuaista (koko L)
2 rkl majoneesia
3 dl pankomuruja (tai korppujauhoa)
1 dl parmesaaniraastetta
2 rkl lehtipersiljaa
½ tl sormisuolaa
valkopippuria
  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Poista parsoista puumainen tyvi. 
  2. Mittaa valkuaiset ja majoneesi kulhoon. Vatkaa sekaisin.
  3. Mittaa toiseen kulhoon pankomurut, parmesaani ja hienonnettu lehtipersilja. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Kasta parsat ensin valkuaisseokseen ja sitten pankomuruihin. Nosta leivinpaperilla päällystetylle pellille. 
  5. Paista uunissa noin 15 minuuttia. Kokeile kypsyyttä 10 minuutin jälkeen. Parsat saavat olla napakan tuntuisia. 
  6. Tarjoa valkosipuli- tai srirachamajoneesin ja sitruunamehun kera.

sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Kalkkunamousse

Tarjottavien keksiminen juhliin tai vaikkapa illanviettoon ystävien kanssa voi olla hankalaa. Itselleni etenkin pikkusuolaisen tarjottavan keksiminen tuottaa usein vaikeuksia. Olin pari vuotta sitten ruoanlaittokurssilla, jonka teemana oli pääsiäistapakset, ja siellä teimme mm. herkullista kalkkunamoussea. Säästin kalkkunamoussen ohjeen ja päätin tarjota sitä syntymäpäivilläni, joita vietimme pari viikkoa sitten. Halusin tarjota jotain pientä suolaista mikä 1) ei olisi kovin vaikea valmistaa, 2) ei kestäisi kovin kauaa tehdä, ja 3) mitä ei tarvitsisi lämmittää. Kurssilla mousse laitettiin voitaikinan päälle, mutta se ei mielestäni ollut hyvä yhdistelmä. Sen takia vaihdoin voitaikinan näkkileipään (mietin vaihtoehtona myös ruisnappeja). Päädyin kaupassa Pirkan luomu seesaminsiemenillä ja merisuolalla maustettuun ruisnäkkileipään. Se oli onnistunut valinta, mutta luulen myös muiden ruisnäkkileipien sopivan kalkkunamoussen kanssa. 

Kalkkunamousse
n. 300 g savustettua kalkkunaa
1 dl ranskankermaa
200 g tuorejuustoa
3/4 dl kermaa
2 rkl sinappia
(1 valkosipulinkynsi)
suolaa ja pippuria
Lisäksi: 
näkkileipää tai vastaavaa
paprikaa
  1. Hienonna kalkkuna monitoimikoneessa. Vatkaa ranskankerma ja tuorejuusto, lisää kerma ja vatkaa kuohkeaksi. Lisää kalkkuna, sinappi, valkosipuli, suola ja pippuri. 
  2. Pursota massaa näkkileivän päälle ja koristele paprikalla. 

sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Nutella-juustokakku

nutella-juustokakku
Tämän vuoden syntymäpäiväkakkuni oli nutella-juustokakku. Tein kakun noin 24 cm irtopohjavuokaan ja päätin tehdä ohjeen 1,5 kertaisena sillä alkuperäinen ohje oli tehty 20-22 cm vuokaan. Pohjan tein kuitenkin ohjeen mukaan, lisäsin vain vähän keksejä ja voita. Pohja oli aika rasvainen ja vaikka se ei luultavasti kuulu olla ihan tavallisen juustokakun keksipohjan kaltainen, se ei mielestäni kaivannut niin paljon voita. Muutin sen takia vähän voin ja keksien suhdetta, mutta en vaihda sitä ohjeessa. Kaikki saavat näin itse päättää voin ja keksien määrän.

Kakku on todella herkullinen. Se on melko tuhti ja makea, joten pienikin pala riittää hyvin. Sanoisin kakun riittävän ainakin kymmenelle hengelle, ehkä useammallekin. Kakku sopii erinomaisesti kahvin kanssa nautittavaksi.  




Nutella-juustokakku
Pohja
175 g Dominokeksejä
n. 80 g voita
Täyte
130 g valkosuklaata
400 g tuorejuustoa (Philadelphia)
2 munaa
150 g ranskankermaa (rasvaa 15-18%)
100 g nutellaa
  1. Ota ranskankerma, tuorejuusto ja munat ajoissa huoneenlämpöön. Sulata valkosuklaa ja anna hieman jäähtyä.
  2. Valmista pohja. Sulata voi ja murskaa keksit joko monitoimikoneessa tai pakastepussin ja kaulimen avulla. Yhdistä voisula ja keksimurska, painele seos leivinpaperilla vuoratun 20–22-senttisen irtopohjavuoan pohjalle. Laita kylmään jähmettymään.
  3. Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Sekoita tuorejuusto pehmeäksi, lisää joukkoon munat yksi kerrallaan. Kääntele joukkoon lopuksi valkosuklaa ja ranskankerma.
  4. Kaada täyte pohjan päälle. Pehmennä Nutellaa hieman mikrossa ja tiputtele siitä reilun ruokalusikallisen kokoisia nokareita juustokakun pinnalle. Vedä veitsellä nokareiden halki pysty- ja vaakasuuntiin niin, että pinnalle muodostuu pyörteitä.
  5. Paista juustokakkua uunissa n. 40–50 minuutin ajan tai kunnes täyte näyttää hyytyneeltä reunoilta mutta on keskeltä vielä hieman hyllyvää. Avaa uunin luukku hetkeksi jotta kosteus poistuu, laita luukku takaisin kiinni ja sammuta uunista virta. Anna kakun hyytyä jälkilämmöllä vielä n. tunnin ajan.
  6. Jäähdytä kakku täysin vielä huoneenlämmössä ennen kuin siirrät sen jääkaappiin. Kakku on parasta seuraavana päivänä.
Ohje täältä.

torstai 31. maaliskuuta 2016

Kung Po -kanaa

Kana kung po

Kiinalainen ruoka on jo pitkään ollut lempiruokaani. Löysin herkullisen näköisen ohjeen ja päätin kokeilla Kung Po -kanaa. Ruoka ei ole vaikea tehdä, mutta kanapalat pitää marinoida ennen ruoan valmistamista. Helpotin omaa työtäni ostamalla valmiita kanapaloja/suikaleita, jotka marinoin kuitenkin itse. En löytänyt kaupasta vesikastanjoita ja bambunversoja, jotka alkuperäisen ohjeen mukaan olisivat kuuluneet ruokaan. Monta raaka-ainetta jäi siis uupumaan, mutta se ei kuitenkaan haitannut. Kanan, paprikan, sipulin ja maapähkinän yhdistelmä oli todella herkullinen enkä jäänyt kaipaamaan mitään muuta.


Kung Po
400 g broileria (marinoimatonta)
1 punainen paprika tai ½ punainen ja ½ vihreä paprika
1 sipuli
4 rkl öljyä
Kastike
½-1 tl chilitahnaa
1 tl riisiviinietikkaa
2 rkl hoisin-kastiketta
1 tl sokeria
Marinadi
1 rkl soijaa
1 tl (seesami)öljyä
½ rkl riisiviinietikkaa
1 valkosipulinkynsi, murskattuna
1 rkl maizenaa
Lisäksi
1 dl paahdettuja maapähkinöitä tai cashewpähkinöitä
riisiä

  1. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Laita kananpalaset marinoitumaan marinadiin vähintään 30 minuutiksi jääkaappiin (niin että maissijauhot sekoittuvat tasaisesti kanojen päälle).
  2. Paahda pähkinät kuivalla pannulla kunnes ne saavat vähän väriä. Leikkaa kana haluamallasi tavalla ja paista pannulla öljyssä (2 rkl) pari minuuttia ja siirrä sitten syrjään.
  3. Lisää pannuun 2 rkl öljyä lisää ja kuullota kasvikset (wokki)pannulla. Lisää tämän jälkeen kastike ja lisää paistetut kananpalat viime minuutilla. Lisää pähkinät ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa hoisin-kastiketta, sokeria tai vaikkapa chiliä.
  4. Tarjoile basmati- tai jasmiiniriisin kanssa!
 Ohje täältä

sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Mausteista jauhelihaa ja paahdettua bataattia

Blogistani ehkä huomaa, että kokeilen melko usein erilaisia ja uusia ruokaohjeita. Välillä ruoasta tulee todella hyvää, välillä taas ei. Tällä kertaa löysin täydellisen ohjeen, jossa yhdistyy monia eri makuja ja raaka-aineita. Löysin ohjeen jo vähän aikaa sitten, mutta sitä ei ole tehnyt mieli kokeilla kuin vasta nyt.
mausteista jauhelihaa ja paahdettua bataattia

Ruoka on helppo valmistaa eikä se vie kovin paljon aikaa. Bataattia pahdetaan uunissa noin 20 minuuttia ja sillä välin ehtii hyvin tehdä kaiken muun, eli paistaa ja maustaa jauheliha, irrottaa siemenet granaattiomenasta ja hienontaa yrtit. Kun bataatit ovat pehmeitä, ne otetaan uunista ja yhdistetään jauhelihan ja yrttien kanssa. Sitten ruoka on periaatteessa valmista ja sen voi jakaa lautasille. Ruoan päälle ripotellaan fetaa ja granaattiomenan siemeniä.

Jauhelihassa itsessään on todella paljon eri makuja, mutta kun siihen yhdistää vielä bataattia, fetaa ja granaattiomenaa niin yhdistelmästä tulee jotakin todella herkullista. Käytin naudan jauhelihaa, koska karitsa ei oikein sovi opiskelijabudjettiin. Luulen kuitenkin, että karitsa sopisi tähän ruokaan erittäin hyvin.

Mausteista jauhelihaa ja paahdettua bataattia
600 g bataattia  
2 rkl oliiviöljyä 
1 rkl hunajaa 
suolaa 
200 g karitsan jauhelihaa tai rasvaista naudan jauhelihaa
mustapippuria 
1 tl kanelia 
1 ½ tl juustokuminaa 
½ tl chilihiutaleita 
1 ½ rkl tummaa balsamietikkaa 
1 dl tiiviisti paineltua lehtipersiljaa 
1 dl tiiviisti paineltua vahvaa minttua 
pkt fetaa 
1 granaattiomena
  1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Pese bataatit juuresharjalla, paloittele sentin paksuisiksi paloiksi ja pane leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Kaada bataattien joukkoon puolet öljystä ja hunajasta. Mausta reippaasti suolalla ja sekoita. Paahda uunissa noin 20 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä, ja ne ovat saaneet reippaasti väriä.
  2. Kaada loput öljystä kuumalle pannulle. Ruskista jauhelihaa seitsemän minuuttia, kunnes se on syvän ruskeaa ja rapeaa. Mausta puolivälissä paistamista suolalla ja pippurilla. Mausta lopuksi kanelilla, juustokuminalla, chilillä ja hunajalla. Sekoita joukkoon 1 rkl balsamietikkaa.
  3. Jauhelihan paistuessa hienonna yrtit, murusta feta ja erottele granaattiomenan siemenet kuoresta leikkaamalla hedelmä neljään osaan ja koputtelemalla kuoria niin, että siemenet irtoavat.
  4. Sekoita bataatti jauhelihan joukkoon. Lämmitä, mikäli jauheliha on päässyt jäähtymään. Sekoita joukkoon yrtit ja loput balsamietikasta, jaa lautasille. Viimeistele fetamuruilla ja granaattiomenan siemenillä.

Ohje täältä.

lauantai 5. maaliskuuta 2016

Peltikarjalanpiirakka

Niin kuin nimestä voi päätellä, peltikarjalanpiirakalla tarkoitetaan pellille tehtävää isoa karjalanpiirakkaa. Tähän tapaan tehtävä karjalanpiirakka voi jakaa mielipiteitä ja herättää kysymyksiä. Voiko se olla yhtä hyvää kuin tavalliset pienet karjalanpiirakat? Mielestäni pellille tehtävä karjalanpiirakka on todella hyvää, mutta perinteisiä karjalanpiirakoita se ei voita. Se säästää kuitenkin todella paljon aikaa eikä sen tekeminen ole niin työlästä kuin karjalanpiirakoiden erillinen täyttäminen  ja rypyttäminen. 

peltikarjalanpiirakka
Peltikarjalanpiirakka valmistetaan keittämällä riisipuuro tavalliseen tapaan ja lisäämällä jäähtyneeseen puuroon kananmuna, voi ja tarvittaessa vähän maitoa (mikäli puuro on liian paksua). Taikina valmistetaan ruis- ja vehnäjauhosta, ja se kaulitaan isoksi levyksi pellille. Täyte levitetään pohjan päälle ja reunat rypytetään tavallisten karjalanpiirakoiden tapaan. Peltipiirakka laitetaan uuniin ja uunista tulon jälkeen reunat voidellaan voilla. Melko helppoa eikä aikaa kulu kaiken kaikkiaan kuin jokunen tunti, jos puuron keittäminen lasketaan mukaan.  

Tekemäni peltikarjalanpiirakka onnistui hyvin, mutta pohja olisi saanut olla vähän ohuempi. Siitä ei tullut kaunein näkemäni karjalanpiirakka, mutta ainakin kaunein näkemäni peltikarjalanpiirakka. 

Peltikarjalanpiirakka
Taikina
2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
4,5 dl ruisjauhoja
0,5 dl vehnäjauhoja
Riisipuuro
2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 L maitoa
1 tl suolaa
Lisäksi
1 kpl kananmuna
50 g voita sulatettuna
maitoa
Voiteluun
voita
1.       Keitä riisipuuro. Lisää riisit kiehuvaan veteen ja anna veden imeytyä. Lisää maito, kiehauta, alenna lämpöä ja anna hautua. Muista sekoittaa tasaisin väliajoin pohjaanpalamisen välttämiseksi.
2.    Tee piirakkataikina sekoittamalla kuivat aineet veteen. Taikinan kuuluisi olla kiinteää ja sitkeää.
3.    Kaulitse taikina ruisjauhojen avulla hieman uunipelliä suuremmaksi, mutta samanmuotoiseksi. Käytä runsaasti ruisjauhoja. Nosta pohja uunipellille kiepauttamalla se kaulimen päälle ja siitä pellille.
4.    Sekoita jäähtyneeseen puuroon kananmuna, sula voi ja mahdollisesti maitoa, mikäli puuro on liian paksua.
5.     Levitä riisipuuro pohjan päälle tasaisesti, taita reunat joka puolelta puuron päälle ja rypytä.
6.    Paista peltikarjalanpiirakkaa 275-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Sivele reunat vielä voilla.


Ohje otettu täältä.

lauantai 20. helmikuuta 2016

Karpalojäätelö, kinuskikastike ja ruiskeksit

karpalojäätelö, kinuskikastike ja ruiskeksit
Jäiset karpalot ja lämmin kinuskikastike on klassinen yhdistelmä, jossa yhdistyy sekä kylmä ja lämmin että kirpeä ja makea. Jälkiruoan saa uudistettua tekemällä karpaloista esimerkiksi jäätelöä tai jäädykettä. Tein karpaloista vähän terveellisemmän jogurttikermajäätelön, johon tulee sokerin tilalla vain vähän hunajaa, ja sekaan lisätään myös paahdettuja auringonkukansiemeniä. Jäätelö saa olla kirpeähkö ja sokeria ei tarvita, koska jäätelö syödään makean kinuskikastikkeen kanssa. Jäätelön kirpeys ja kastikkeen makeus täydentävät toisiaan. 

Jos jälkiruoasta haluaa vähän näyttävämmän, voi ruiskekseistä tehdä kulhon jäätelölle. Se ei ole kovin vaikeaa, pitää vain olla melko nopea jottei keksit ehdi kovettua ennen niiden muotoilua kulhoiksi. Keksejä ei voi heti uunista ottaessa alkaa muotoilla, mutta kovin kauaa ei niiden voi antaa jäähtyäkään. Jos keksit ehtivät kuitenkin kovettua liikaa, voi ne laittaa vähäksi aikaa takaisin uuniin pehmenemään.    

karpalojäätelöä, kinuskikastiketta ja ruiskeksikulho
Karpalojäätelö (n. 4 annosta)
3 keltuaista
3 dl kuohukermaa
2 dl (turkkilaista) jogurttia
n. 2 dl karpaloita
3 rkl auringonkukansiemeniä
½ tl vaniljasokeria
½-1 rkl hunajaa
  1. Paahda auringonkukansiemenet kuivalla pannulla. 
  2. Vaahdota kerma ja vatkaa keltuaiset (eri kulhoissa).
  3. Mittaa (sulatetut) marjat, jogurtti ja siemenet kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella. Lisää vaniljasokeri ja hunaja. 
  4. Yhdistä kerma, keltuaiset ja jogurttiseos.
  5. Laita jäätelökoneeseen ja anna jäätelökoneen käydä, kunnes jäätelö on saavuttanut oikeanlaisen koostumuksen. (Laita jäätelömassa vielä vähäksi aikaa pakkaseen.)   
Kinuskikastike (n. 8 annosta)
3 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
25 g voita
1 tl suolaa
1 dl tummaa siirappia
  1. Keitä aineksia kattilassa noin 10 minuuttia, kunnes kastike sakenee vähän ja väri muuttuu tummemmaksi.
  2. Tarjoa kastike lämpimänä.
Ruiskeksit
100 g voita
3 dl ruishiutaleita
1 muna
1 rkl vehnäjauhoa tai muuta jauhoa
1 ½ dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
  1. Sulata voi ja sekoita siihen ruishiutaleet. Vatkaa muna ja sokeri. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoon. 
  2. Yhdistä seokset. 
  3. Laita taikina n. 2 tl nokareina uunipellille leivinpaperin päälle. Jätä keksien ympärille tarpeeksi leviämisvaraa. 
  4. Paista 175 asteessa noin 7 minuuttia tai kunnes keksit ovat kauniin ruskeita. 
  5. Muotoile keksit halutessasi kulhoiksi esimerkiksi lasin avulla. Kannattaa olla nopea sillä keksit jäähtyvät nopeasti eikä niitä sen jälkeen voi enää muotoilla. Jos keksit ehtivät jäähtyä, ne voi laittaa takaisin uuniin vähäksi aikaa. 

keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Lehtikaalipesto ja rapeat kauraleivät

Lehtikaalipesto tehdään suomalaisittain lehtikaalista, paahdetuista auringonkukan- siemenistä ja suomalaisesta kovasta (vuohen)juustosta. Pesto sopii tarjottavaksi sellaisenaan esimerkiksi rapeiden kauraleipien kanssa tai vaikkapa pastan joukkoon sekoitettuna (katso kuva ohjeiden alla). Kauraleivissä vehnäjauhon voi vaihtaa tattarijauhoon, jolloin niistä tulee gluteenittomia. 

lehtikaalipesto ja rapeat kauraleivät

Lehtikaalipesto suomalaisittain
85 g auringonkukansiemeniä
85 g suomalaista kovaa juustoa, esim. Juustoportin Grand Reserve
2 valkosipulinkynttä
2 dl rypsiöljyä
85 g lehtikaalia
1 sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria
  1. Paahda auringonkukansiemenet kuivalla pannulla. 
  2. Raasta juusto. Kuori valkosipulinkynnet. Huuhtele lehtikaali ja poista lehtiruodit. (Ryöppää halutessasi lehtikaalia pari minuuttia kiehuvassa vedessä.)
  3. Pane ainekset tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja pyöräytä sileäksi. Mausta suolalla ja pippurilla. 
Rapeat kauraleivät
3 ½ dl kaurahiutaleita
2 ½ dl vehnäjauhoa (tai tattarijauhoa ja 1 rkl perunajauhoa)
½ tl suolaa
1 rkl sokeria
½ dl vettä
5 rkl öljyä
  1. Laita kaurahiutaleet monitoimikoneeseen ja surauta jauhoksi. 
  2. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
  3. Painele tai kaulitse taikina levyksi leivinpaperin päällä. Leikkaa taikinalevy annospaloiksi. Pistele haarukalla reikiä jokaiseen palaan.
  4. Paista leipiä 175 asteisessa uunissa noin 1015 minuuttia. 
Lehtikaalipestopasta koristeltuna lehtikaalisipseillä