Kukkakaalista voi tehdä vaikka mitä. Kokeilin kesällä ensimmäistä kertaa kukkakaalipizzaa ja kokeilu oli erittäin onnistunut. Yhdistin kaksi ohjetta niin, että otin toisesta valmistustavan ja toisesta ainekset. Kukkakaalista tehty pizzapohja on maukas ja ravinteikas, ja gluteeniton. Kukkakaali ei maistu kovinkaan paljon pohjassa, joten mielestäni ohjetta kannattaa kokeilla vaikkei pitäisi kukkakaalin mausta. Pohjasta ei kuitenkaan saa niin rapeaa kuin tavallisesta pizzapohjasta (korjatkaa jos olen väärässä).
Kukkakaali keitetään pehmeäksi, jonka jälkeen ylimääräinen neste puristetaan pois. Pehmeän kukkakaalin joukkoon sekoitetaan juustoraaste ja kananmuna. Pohja esipaistetaan ja täytetään mieleisellä täytteellä. Täytin oman pizzani valmiilla pastakastikkeella, kirsikkatomaateilla, mozzarellalla ja pepperonilla/chorizolla.
Kukkakaalipizza
Pohja
1 kukkakaali (n. 750 g)
2 dl emmentaljuustoraastetta tai muuta juustoraastetta
1 kananmuna
Täyte
1 dl pastakastiketta
1 mozzarellajuustopallo
12 kirsikkatomaattia
pepperonia tai chorizoa
- Leikkaa kukkakaalista lehdet ja kanta. Pese ne hyvin, jonka jälkeen murenna ne kattilaan.
- Keitä noin 20 minuuttia, kunnes kukkakaali on pehmentynyt. Kun se on kypsää ja pehmeää, valuta siivilän läpi.
- Muussaa kukkakaali kattilassa ja annan jäähtyä hieman.
- Laita jäähtynyt kukkakaalimuhennos puhtaan harson tai keittiöpyyhkeen sisään. Purista vielä loput nesteet hyvin pois.
- Sekoita kulhossa kukkakaali, juustoraaste ja kananmuna.
- Levitä seos uunipellille leivinpaperin päälle ja taputtele pizzapohja haluamaasi muotoon.
- Esipaista pohjaa 225-asteisen uunin alatasolla noin 10 minuuttia.
- Levitä pohjan päälle pastakastike ja muut täytteet. Jatka paistamista noin 15 minuuttia.
Kukkakaalia voi käyttää myös hampurilaisen täytteenä. Kukkakaali, kesäkurpitsa ja grillijuusto, tai vaihtoehtoisesti halloumi, maustetaan balsamicokastikkeella ja grillataan tai paistetaan pannulla. Balsamicokastiketta käytetään sen lisäksi punasipulin marinoimiseen. Hampurilaisen sämpylänä voi käyttää esimerkiksi ruisleipää.
Kukkakaalihampurilainen
1 pkt grillijuustoa tai halloumia
1 pieni kesäkurpitsa
1 kukkakaali
1 punasipuli
(1 mieto chili)
1 dl hienonnettua persiljaa tai lehtipersiljaa
ripaus suolaa ja pippuria
150 g ranskankermaa
Balsamicokastike
1 dl balsami- tai valkoviinietikkaa
1 1/4 dl omenatäysmehua
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
- Valmista ensin balsamicokastike. Mittaa aineet pieneen kasariin tai kattilaan. Keitä, kunnes nesteen määrä on puolittunut. Nosta sivuun.
- Leikkaa grillijuusto ja kesäkurpitsa n. 1 cm:n viipaleiksi. Leikkaa kukkakaalista hieman ohuempia "pihvejä". Parhaimmat pihvit saat leikkaamalla viipaleet pystysuunnassa kukkakaalin keskiosasta, jolloin kukkakaalinuput pysyvät kiinnittyneinä kanta/keskiosaan.
- Puolita ja leikkaa sipuli (ja chili) ohuiksi viipaleiksi. Laita kulhoon. Lisää hienonnettu yrtti ja puolet balsamicokastikkeesta.
- Levitä grillisudilla kasvisten ja grillijuuston päälle balsamicokastiketta.
- Grillaa kasvikset ja juustopalat molemmin puolin grilliparilassa tai kypsennä paistinpannulla. Lisää tarvittaessa balsamicokastiketta. Lämmitä myös ruiskiekot grillissä tai paahtimessa.
- Viimeistele kasvikset suolalla ja pippurilla. Täytä ruisleipäset crème fraîchella, grillijuustolla, kasviksilla ja sipulilisukkeella.
Ohje täältä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti