Yliopiston tiloihin oli vähän aikaa sitten ripustettu lappuja, jotka koskivat ympäristöä ja miten me voimme pienillä valinnoilla vaikuttaa siihen. Yhdessä lapussa luki, että 500 g naudanlihan tuottamiseen kuluu yhtä paljon vettä kuin ihmisen (suomalaisen) vuoden suihkussakäynteihin. Se sai minut miettimään lihan kulutusta ja lihan syönnin ympäristöhaittoja. En ole ryhtymässä kasvissyöjäksi, mutta mielestäni olisi hyvä rajoittaa lihan syömistä, ainakin naudan. Tämän takia olisi hyvä syödä kasvisruokaa ainakin kerran viikossa. Kasvisruokaa kohtaan esiintyy ennakkoluuloja, mutta kasvisruoka on todella hyvää, kunhan vain löytää hyviä ohjeita. Silloin ei edes huomaa lihan puuttumista, koska hyvä kasvisruoka ei kaipaa lihaa.
Olen kokeillut monia hyviä kasvisruokareseptejä ja tässä on yksi mainio esimerkki hyvästä kasvisruoasta. Salaatti, joka ei ole ihan tavallinen salaatti, vaan ruokaisa ja terveellinen peruna-kikherne-grillijuusto/tofusalaatti. Ohjeen olen löytänyt täältä.
Peruna-kikherne-grillijuustosalaatti
4-5 perunaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1-1½ dl sitruuna-vinaigrette-salaattikastiketta
1 paprika
1 omena
2 dl maustekurkkua
1 tlk kikherneitä
1 pkt grillijuustoa tai kiinteää tofua
1-2 rkl öljyä
1 tl herbes de provence -yrttiseosta
½ tl suolaa, jos käytät tofua
mustapippuria
(persiljaa)
- Kuori ja keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kuutioi kuumat perunat. Hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Sekoita perunat, sipulit, valkosipulit ja salaattikastike varovasti keskenään. Anna marinoitua huoneenlämmössä noin 10 minuuttia.
- Kuutioi paprika, omena ja maustekurkku. Valuta ja huuhtele kikherneet. Sekoita ainekset perunaseoksen joukkoon.
- Kuutioi grillijuusto ja ruskista öljyssä. (Jos käytät tofua: Kuivaa tofua tarvittaessa hieman talouspaperilla painellen. Kuutioi tofu ja ruskista öljyssä.) Mausta yrttisekoituksella ja pippurilla. Lisää salaatin päälle. Ripottele päälle hienonnettua persiljaa. Tarjoa salaatti haaleana tuoreen leivän kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti