No niin, olen taas tehnyt sosekeittoa. En mahda sille mitään. Tällä kertaa tein sosekeittoa uudesta raaka-aineesta, nimittäin maa-artisokasta. Maa-artisokka ei ole minulle ennestään kovinkaan tuttu, mutta maistoin aiemmin tällä viikolla siitä tehtyä keittoa ja se oli todella hyvää. Olen myös kertaalleen syönyt sitä ravintolassa alkupalana, mutta silloin se ei tehnyt minuun vaikutusta.
Otin jo monta kuukautta sitten talteen HS:n maa-artikokka-mantelikeiton ohjeen, ja nyt päätin tehdä sitä. Valmistelut pitää aloittaa jo edellisenä iltana, koska mantelit pitää liottaa yön yli. Mutta sehän ei vaadi kovinkaan paljon työtä. Keitto on helppo valmistaa, vaikka se vaatii vähän työtä, koska maa-artisokkien kuoriminen ei ole ihan helppoa. Mutta se onnistuu kyllä, se vaatii vain vähän kärsivällisyyttä. Maa-artisokkien pinta on kovin epätasainen ja ainakin nyt helmikuussa ne ovat kovin pieniä.
Maa-artisokan lisäksi keittoon tulee perunaa ja purjoa. Kasvikset kuullotetaan ensin kattilassa, jonka jälkeen ne keitetään kasvisliemessä noin 15–20 minuuttia. Sen jälkeen lisätään mantelit ja keitto soseutetaan. Itselläni ei ole tehosekoitinta, joten käytin sauvasekoitinta. Rouhin mantelit, jotta saisin ne paremmin soseutettua keiton sekaan. Keitosta ei tullut yhtä samettisen pehmeää ja kuohkeaa kuin alkuperäisen ohjeen kuvassa, mutta se ei paljon haitannut. Keitto oli todella hyvää ja hyvällä tavalla erilaista, ja mantelit toivat keittoon ihanaa kermaisuutta.
Kun kuumaa massaa soseutetaan tehosekoittimessa, kannattaa varoa ettei se "räjähdä" kuumuuden takia. Kannattaa antaa massan jäähtyä vähän aikaa sekä jättää tehosekoittimen korkki auki ja laittaa keittiöpyyhe aukon päälle. Näin kuuma höyry pääsee pois eikä keitto räjähdä ympäri keittiötä. Tätä ei ole koskaan tapahtunut minulle, en ole tosin kokeillutkaan soseuttaa kuumaa keittoa tehosekoittimessa. Olen kuitenkin lukenut, että näin voi käydä ja sen takia suosittelen pitämään tämän mielessä.
Maa-artisokka-mantelikeitto
2 dl kuorittuja manteleita
Maa-artisokan lisäksi keittoon tulee perunaa ja purjoa. Kasvikset kuullotetaan ensin kattilassa, jonka jälkeen ne keitetään kasvisliemessä noin 15–20 minuuttia. Sen jälkeen lisätään mantelit ja keitto soseutetaan. Itselläni ei ole tehosekoitinta, joten käytin sauvasekoitinta. Rouhin mantelit, jotta saisin ne paremmin soseutettua keiton sekaan. Keitosta ei tullut yhtä samettisen pehmeää ja kuohkeaa kuin alkuperäisen ohjeen kuvassa, mutta se ei paljon haitannut. Keitto oli todella hyvää ja hyvällä tavalla erilaista, ja mantelit toivat keittoon ihanaa kermaisuutta.
Kun kuumaa massaa soseutetaan tehosekoittimessa, kannattaa varoa ettei se "räjähdä" kuumuuden takia. Kannattaa antaa massan jäähtyä vähän aikaa sekä jättää tehosekoittimen korkki auki ja laittaa keittiöpyyhe aukon päälle. Näin kuuma höyry pääsee pois eikä keitto räjähdä ympäri keittiötä. Tätä ei ole koskaan tapahtunut minulle, en ole tosin kokeillutkaan soseuttaa kuumaa keittoa tehosekoittimessa. Olen kuitenkin lukenut, että näin voi käydä ja sen takia suosittelen pitämään tämän mielessä.
Maa-artisokka-mantelikeitto
2 dl kuorittuja manteleita
500
g maa-artisokkaa
4 perunaa
1 ison purjon
vaalea osa
4 rkl oliiviöljyä
9 dl vettä
3 rkl kasvisfondia
(suolaa)
- Laita mantelit likoamaan
runsaaseen veteen vähintään 4 tunniksi tai yön yli. Kaada sitten tiheään
siivilään ja valuta.
- Kuori maa-artisokat ja perunat
ja paloittele ne.
- Huuhtele purjo ja pilko sen
valkoinen osa ohuiksi puolirenkaiksi.
- Kuumenna öljy kattilassa.
Kuullota maa-artisokka- ja perunakuutioita sekä purjoa muutama minuutti.
- Lisää vesi ja kasvisfondi. Anna
kiehua kannen alla 15–20 minuuttia.
- Lisää liotetut, valutetut
mantelit. Siirrä keitto tehosekoittimeen ja aja, kunnes se vaalenee ja on
aivan tasaista ja kuohkeaa.
- Laita keitto takaisin kattilaan ja kuumenna tarjoilulämpöön. Tarkista maku. Lisää hieman suolaa, ellei kasvisfondin suolaisuus riitä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti