tiistai 2. helmikuuta 2016

Letut ja kinkku-sienitäyte

Perjantaina pidimme ystäväni kanssa lettukestit. Oikeastaan oli tarkoitus tehdä vohveleita, koska tiesin, että ystäväni oli saanut vohveliraudan joululahjaksi. Hän oli kuitenkin jättänyt sen toiselle paikkakunnalle, joten päädyimme sen sijaan lettuihin. Teimme sekä suolaisen että makean täytteen. Paistoimme noin 4 isoa lettua henkeä kohden, ja puolen litran taikinasta tuli juuri sopiva määrä lettuja. Söimme puolet suolaisina ja puolet makeina. 

suolaiset letut kinkku-sienitäytteellä


Halusin kokeilla lettuohjetta otsikolla Maailman paras lettutaikina, mutta ohje kiinnosti myös, koska siinä oli käytetty vehnäjauhojen lisäksi ohrajauhoja. Ohrajauhot on tehty täysjyväohrasta ja sisältää 10 % kuitua. Taikinasta tuli todella hyvää ja se sopi sekä suolaisena että makeana syötynä. Suolainen täyte oli kinkusta, sienistä, sipulista ja smetanasta tehty. Makeana toimi perus kermavaahdon ja hillon yhdistelmä. Molemmat täytteet olivat todella hyviä, mutta suolaista täytettä en ollut ennen tehnyt ja se oli niiiin hyvää. Suosittelen siis kokeilemaan sitä. 

Lettutaikina 
2 munaa
5 dl maitoa
1 ½ dl vehnäjauhoja 
1 dl ohrajauhoja
n. 1 tl suolaa
2 rkl sulatettua voita
  1. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa.
  2. Lisää taikinaan muut ainekset ja vatkaa tasaiseksi. 
  3. Anna lettutaikinan turvota jääkaapissa n. 30 minuuttia. 
  4. Paista keskilämmöllä taikinasta voisella pannulla lettuja. 
Kinkku-sienitäyte
n. 200g kinkku(suikaleita)
1 rasia herkkusieniä
1 sipuli
1 prk smetanaa
mustapippuria
  1. Kuori ja silppua sipuli. Suikaloi kinkku. Huuhtele/pyyhi herkkusienet ja leikkaa paloiksi/viipaleiksi. 
  2. Paista sipuli ja herkkusienet kattilassa tai paistinpannulla voissa. Anna nesteen haihtua. Lisää kinkkusuikaleet ja mausta. Ota kattila pois levyltä ja sekoita vähän ajan päästä joukkoon smetana.   
Lettutaikinan ohje täältä

2 kommenttia:

  1. Olisikohan suolainen täyte yhtä hyvää ilman sieniä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sienet sopivat mielestäni tähän täytteeseen niin hyvin, etten tekisi täytettä ilman niitä. Jos ei kuitenkaan pidä sienistä, voi sienet vaihtaa vaikkapa paprikaan tai tomaattiin, tai lisätä aineksia mielensä mukaan.

      Poista