Jatketaanpa teemaa kaaliruoat. Kaali on syksyllä halpaa ja se on sekä terveellistä että kevyttä. Kaaliruoat sopivat mielestäni erinomaisesti pimeneviin iltoihin. Kaalia pitää yleensä ostaa koko kerä kerralla ja koko kaalia ei aina saa kerralla käytettyä, ainakaan jos tekee ruokaa vain yhdelle hengelle. Kaalia jää yli ja voi olla vaikea keksiä mitä siitä tekisi.
Ostin pienimmän kaalin, joka kaupasta löytyi, ja tein siitä sekä kaali-jauhelihakeittoa että kaali-pekonipiirakkaa. Molempia suosittelen kokeilemaan, molemmat olivat todella herkullisia.
Kaali-jauhelihakeitto olisi oikeastaan pitänyt tehdä lampaan jauhelihasta, ja olisinkin ostanut sitä, jos vain kaupasta olisi löytynyt. En kuitenkaan löytänyt lampaan enkä karitsan jauhelihaa, joten tyydyin tavalliseen jauhelihaan. Keittoon olisi tullut lisää makua lampaan jauhelihasta, mutta keitto onnistui erinomaisesti myös tavallisella jauhelihalla. Ensimmäinen lusikallinen ei ollut mitenkään kovin säväyttävä, mutta kun keittoa söi enemmän, ja erityisesti seuraavina päivinä, se oli todella herkullista. Ensi kerralla haluan kokeilla tehdä keittoa lampaan jauhelihasta.
Söin keiton kanssa itsetyhtyjä perunarieskoja.
Kaali-jauhelihakeitto olisi oikeastaan pitänyt tehdä lampaan jauhelihasta, ja olisinkin ostanut sitä, jos vain kaupasta olisi löytynyt. En kuitenkaan löytänyt lampaan enkä karitsan jauhelihaa, joten tyydyin tavalliseen jauhelihaan. Keittoon olisi tullut lisää makua lampaan jauhelihasta, mutta keitto onnistui erinomaisesti myös tavallisella jauhelihalla. Ensimmäinen lusikallinen ei ollut mitenkään kovin säväyttävä, mutta kun keittoa söi enemmän, ja erityisesti seuraavina päivinä, se oli todella herkullista. Ensi kerralla haluan kokeilla tehdä keittoa lampaan jauhelihasta.
Söin keiton kanssa itsetyhtyjä perunarieskoja.
Kaali-pekonipiirakka oli uusi kokeilu. Olen tehnyt kaalipiirakkaa jauhelihasta, mutta tällä kertaa en halunnut käyttää jauhelihaa kaalin kanssa. Olin syönyt jo monta päivää kaalia ja jauhelihaa, kaali-jauhelihakeiton muodossa. Piirakkaan tulee pohjaksi vähän erilainen voitaikina, koska siihen tulee kermaviiliä. Täyte koostuu mm. kaalista, porkkanasta, sipulista ja aurajuustosta. Piirakka on melko helppo tehdä, mutta siihen menee jonkun aikaa. Piirakka tehdään uunipeltiin, joten sitä riittää moneksi kerraksi tai monelle ruokailijalle.
Kaali-jauhelihakeitto
1 sipuli
2 rkl öljyä
400 g lampaan jauhelihaa
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 l lihalientä
1 tl kuivattua timjamia
1 laakerinlehti
300 g keräkaalia
tuoretta persiljaa
Kaali-pekonipiirakka
Taikina
150 g voita
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 prk (200g) kermaviiliä
Täyte
1 pkt pekonia
1 ½ kg kaalia
2 sipulia
3 porkkanaa
1 dl kevytmaitoa
1 prk (120 g) smetanaa
½ dl siirappia
2 rkl kuivattua meiramia
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
150 g aurajuustoa
3 munaa
1 sipuli
2 rkl öljyä
400 g lampaan jauhelihaa
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 l lihalientä
1 tl kuivattua timjamia
1 laakerinlehti
300 g keräkaalia
tuoretta persiljaa
- Hienonna sipuli ja kuullota sitä hetki öljyssä. Lisää lampaan jauheliha ja ruskista. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Kaada päälle lihaliemi, timjami ja laakerinlehti. Kiehauta, lisää joukkoon kaali ja keitä, kunnes kaali on pehmennyt, noin 10 minuuttia.
- Tarjoile tuoreen persiljan kanssa.
Kaali-pekonipiirakka
Taikina
150 g voita
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 prk (200g) kermaviiliä
Täyte
1 pkt pekonia
1 ½ kg kaalia
2 sipulia
3 porkkanaa
1 dl kevytmaitoa
1 prk (120 g) smetanaa
½ dl siirappia
2 rkl kuivattua meiramia
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
150 g aurajuustoa
3 munaa
- Valmista ensin taikina. Sekoita kulhossa kuutioitu huoneenlämpöinen voi, kermaviili ja vehnäjauho-leivinjauheseos. Sekoita tasaiseksi nopeasti, mutta älä vaivaa taikinaa, jotta se ei sitkisty. Laita kylmään odottamaan.
- Hienonna pekoni ja paista se keskilämmöllä rapeaksi. Lisää joukkoon suikaloitu kaali, suikaloidut sipulit ja raastetut porkkanat. Lisää maito, smetana ja mausteet. Kypsennä kannen alla kunnes kaali on pehmeää. Nosta kattila levyltä. Sekoita joukkoon juusto ja munat. Tarkista maku.
- Kauli taikina uunipannun kokoiseksi levyksi. Nosta leivinpaperin päälle pellille. Levitä täyte tasaisesti taikinan päälle.
- Paista 200 asteessa 30 min. Tarjoile salaatin kanssa.
Ohje Valion sivuilta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti