Olin siis ensimmäistä kertaa mukana perustamassa ravintolaa ravintolapäivänä. Perustimme ystäväni kanssa Café Bonjour -kahvilan Vaasaan ja nimestä voikin päätellä mikä kahvilamme teemana oli; ranskalaiset leivonnaiset tietenkin.
Café Bonjour |
Ensimmäisiä asiakkaita saimme odottaa
avaamisen jälkeen vähän aikaa, mutta lopulta saimme ensimmäiset
leivonnaiset myytyä. Päivän mittaa asiakkaita tuli melko paljon ja
välillä oli jopa ruuhkaa. Meillä kävi päivän aikana enemmän
asiakkaita kuin olimme osanneet odottaa, mikä oli aivan loistavaa. Olimme
laskeneet leivonnaisten määrän melkein tarkalleen oikein; mikään
ei loppunut kesken eikä leivonnaisia jäänyt kovinkaan paljon yli.
Saimme vain positiivista palautetta asiakkailta ja monet hehkuttivat
leivonnaisiamme. Monet tulivat hakemaan lisää kuultuaan vierustoverilta jonkin olevan niin hyvää että sitä kannattaisi kokeilla.
Ravintolapäivä oli todella hieno
kokemus. Siihen vaikutti mm. asiakkaitten määrä, koska jos
asiakkaita olisi ollut vain jokunen niin päivästä olisi tullut
huomattavasti tylsempi. Meillä oli hauskaa ja nautimme todella
kahvilan pitämisestä. Saamamme palaute kruunasi koko päivän.
Tässä leivonnaistemme reseptit.
Pohja
100g
voita
2
½ dl vehnäjauhoja
½
tl suolaa
3
rkl vettä
Täyte
½
purjoa
300g
saunapalvikinkkua
2
dl ruokakermaa
1
½ dl ranskankermaa (rasvaa 28%)
3
munaa
150
g emmentaalijuustoa (rasvaa 27-30 %)
½
tl mustapippuria
1
rkl tuoretta timjamia (silputtuna)
- Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija n. 24 cm) leivinpaperilla. Voit myös käyttää tavallista piirakkavuokaa.
- Nypi rasva jauhojen ja suolan joukkoon. Lisää vesi ja sekoita taikina ripeästi tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille jauhotetuin käsin. Pane vuoka noin vartiksi jääkaappiin, niin taikina ehtii vähän kovettua ennen uuniin menoa.
- Esipaista pohjaa 200 asteessa 10–15 minuuttia.
- Valmista täyte sillä välin kun pohjataikina paistuu. Huuhtele purjo. Leikkaa purjo ja saunapalvikinkku pieniksi paloiksi.
- Kumoa kulhoon ruoka- ja ranskankerma. Sekoita joukkoon munat, juustoraaste ja mausteet.
- Levitä kinkkusilppu sekä hienonnettu purjo tasaisesti puolikypsälle piiraspohjalle. Kaada muna-kerma-juustoseos vuokaan ja jatka kypsentämistä vielä noin 30 minuuttia eli kunnes pinta on kauniisti ruskettunut.
Macarons
90
g munan valkuaista
30
g sokeria
200
g tomusokeria
110
g mantelijauhoa
pari tippaa elintarvikeväriä
pari tippaa elintarvikeväriä
Täyte
vadelmahilloa
- Anna valkuaisten seistä huoneenlämmössä noin vuorokauden.
- Siivilöi mantelijauhe pariin otteeseen ja siivilöi myös tomusokeri kertaalleen. Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri keskenään.
- Vatkaa valkuaisia hetki sähkövatkaimella. Lisää sokeri parissa erässä ja jatka vatkaamista, kunnes seos on vielä pehmeää ja kiiltävää. Seosta ei kannata vatkata ihan kovaksi.
- Sekoita mantelijauhe-tomusokeriseos valkuaisvaahtoon varovasti nostellen ja lisää pari tippaa elintarvikeväriä.
- Pursota taikinasta noin 2 euron kokoisia pyörylöitä leivinpaperin päälle pellille. Jätä leviämisvaraa. Koputa peltiä muutaman kerran pöytää vasten, jotta leivonnaisten mahdolliset huiput laskevat.
- Anna pohjien levätä noin 30 minuuttia huoneenlämmössä ennen paistamista. Näin macaronit hieman tasoittuvat ja saavat kuoren, joka rapeutuu uunissa.
- Paista macaroneja 150-asteisessa uunissa 18 minuuttia. Anna jäähtyä hetki pellillä.
- Levitä kahden leivospohjan väliin ohut kerros hilloa. Säilytä jääkaapissa, tiiviissä rasiassa. Anna seistä yön yli jääkaapissa tai tarjoa heti.
Resepti otettu osin täältä.
Ranskalainen jauhoton suklaakakku
200 g taloussuklaata
(tms. tummaa suklaata)
200 g voita
4 kananmunaa
2 dl sokeria
1 rkl tomusokeria
Hunaja-vaniljavaahto
2 dl kuohukermaa
1 prk (200 g) ranskankermaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
½ vaniljatanko tai vaniljajauhetta
- Valmista ensin vaniljavaahto. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää ranskankerma ja sekoita vielä hetki. Halkaise vaniljatanko ja irrota siemenet veitsen kärjellä. Mausta vaahto hunajalla ja vaniljalla. Siirrä jääkaappiin maustumaan.
- Laita uuni kuumenemaan 185 asteeseen. Jos käytät kiertoilmaa, lämmitä uuni 170 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoan (22-25 cm) pohja leivinpaperilla.
- Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Sulata myös voi. Sekoita suklaa ja voisula keskenään. Anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi.
- Erottele keltuaiset ja valkuaiset puhtaisiin, kuiviin kulhoihin. Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää 1 dl sokeria pikkuhiljaa joukkoon, kokoajan vatkaten. Vaahto on valmis, kun se on kiiltävä ja ei irtoa kulhosta kallistaessasi kulhoa.
- Vaahdota keltuaiset ja toinen desi sokeria vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita jäähtynyt suklaa-voiseos ja keltuaisvaahto keskenään. Nostele valkuaisvaahto parissa erässä varovasti seoksen joukkoon.
- Kaada kakkutaikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 30-40 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä, mutta kakku tuntuu edelleen löysältä.
- Anna kakun vetäytyä vähintään 30 minuuttia. Siivilöi jäähtyneen kakun pinnalle tomusokeria. Tarjoa hunaja-vaniljavaahdon kera.
Éclair (ranskalaiset tuulihatut)
(kaksi pellillistä)
yhteensä
2,5 dl maitoa ja vettä 1:1
100 g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
4 munaa sekä vähän voiteluun
0,5 tl leivinjauhetta
100 g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
4 munaa sekä vähän voiteluun
0,5 tl leivinjauhetta
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Kuumenna maito-vesiseos voin kanssa kattilassa, lämmitä höyryävän kuumaksi. Kun voi on sulanut, sekoita joukkoon vehnäjauhot. Kypsennä hetki ja sekoita kunnolla niin, ettei taikina tartu kattilan seinämiin.
- Ota kattila liedeltä, anna jäähtyä hetken. Lisää munat yksi kerrallaan rivakasti vatkaten aina välillä. Lisää leivinjauhe viimeisen munan kanssa yhtä aikaa.
- Laita taikina halutessasi muovipussiin tai pursotinpussiin ja pursota tai nostele lusikalla joko pieniä pötköjä tai ruusukkeita pellille. Voitele kevyesti kananmunalla.
- Paista noin puoli tuntia. ÄLÄ avaa uuninluukkua paistamisen aikana tai tuulihatut lässähtävät. Avaa jäähtynyt tuulihattu sivusta terävällä veitsellä ja täytä joko makealla tai suolaisella täytteellä ja tarjoa.
Vaniljakerma
2
prk vispikermaa tai vastaavaa kasvirasvavalmistetta
n. 5-6 rkl vaniljakreemijauhetta
n. 5-6 rkl vaniljakreemijauhetta
- Kaada kylmä kerma kulhoon, ala vatkata sitä vaahdoksi.
- Lisää kreemijauhe vähitellen vatkaamisen aikana, kunnes vaahto on kiinteää.
- Pursota tai lusikoi halkaistujen tuulihattujen sisälle.
Mokkakuorrute
200
g tummaa suklaata
vajaa 1 dl lämmintä kahvia
1 rkl vaaleaa siirappia
noin 2 dl tomusokeria
vajaa 1 dl lämmintä kahvia
1 rkl vaaleaa siirappia
noin 2 dl tomusokeria
- Sulata suklaa miedolla lämmöllä, lisää kahvi ja siirappi, sekoita tasaiseksi. Lisää tomusokeria vähän kerrallaan, kunnes kuorrutteen rakenne on sopivan kiinteä.
- Anna jäähtyä hetken ja päällystä tuulihatut seoksella.
Resepti otettu täältä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti