sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Coq au vin - kukkoa viinissä

Hyvää äitienpäivää kaikille äideille, mutta etenkin omalle äidilleni!

En ole päässyt viime vuosina äitienpäiväksi kotiin opiskelujeni takia. Viimeiset luennot ennen kesälomaa ovat yleensä toukokuun puolen välin tienoilla, mutta tänä vuonna opintoni kuitenkin jatkuvat vielä pari viikkoa. En yleensä jaksa raahautua Vaasasta Espooseen vain paria päivää tai viikkoa ennen kesäloman alkua, jonka takia äitienpäivä jää yleensä viettämättä äitini kanssa. No, olen kuitenkin hengessä mukana. 

Äitienpäivän kunniaksi halusin kuitenkin tehdä hyvää ruokaa. Kyllä päivää saa yksinkin juhlistaa. Olen jo kauan halunnut tehdä coq au vin -pataa, mutta en ole saanut tehtyä sitä ennen tätä päivää. Coq au vin on suomennettuna kukkoa viinissä. Sen voi kuitenkin yhtä hyvin tehdä broilerista, koska kukkoa ei niin vain saa käsiksi. Yleensä käytetään broilerin koipipaloja ja rintaleikettä, nahkoinen ja luineen, ja broilerin voi joko ostaa kokonaisena jonka paloittelee itse tai tehdä helpomman ja nopeamman version ostamalla valmiita paloja. Käyttämässäni reseptissä käytetään vain rintaleikettä, joten päätin tehdä reseptin mukaisesti. Pataan tulee broilerin lisäksi mm. salottisipulia, herkkusieniä, porkkanaa, pekonia ja tietenkin punaviiniä.

kukkoa viinissä


Coq au vin- Kukkoa viinissä (3-4 hengelle)
n. 1 kg (3-4 kpl) broilerin rintaleikettä
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
1½ rkl voita
50g pekonia
150 g salottisipulia
½ purjo
1 iso porkkana
100-150g tuoreita herkkusieniä
2 valkosipulinkynttä
2,5 dl punaviiniä
2 laakerinlehteä
½ tl timjamia
(silputtua persiljaa)
  1. Kuivaa broileripalat talouspaperiin ja mausta ne suolalla ja pippurilla.
  2. Kuumenna voi paistinpannulla ja ruskista broilerinpalat ja pekoni parissa erässä. Siirrä lihat pataan tai kannelliseen uunivuokaan.
  3. Kuori sipulit. Paloittele halkaistu, huuhdeltu purjo. Kuori ja pilko porkkanat. Puhdista herkkusienet tarvittaessa ja halkaise isoimmat halutessasi. Hienonna valkosipulit.
  4. Kuullota kaikki kasvikset vuorotellen pannulla ja kumoa pataan.
  5. Lisää viini, laakerinlehdet ja timjami.
  6. Anna viinikukon hautua kannen alla liedellä miedolla lämmöllä noin 40 minuuttia tai 150-asteisessa uunissa 1 1/2–2 tuntia.
  7. Tarkista maku, koristele kanapata persiljasilpulla ja tarjoa keitetyn riisin, perunoiden tai maalaisleivän kera.


Resepti otettu täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti