lauantai 25. marraskuuta 2017

Marenkinen pistaasi-vadelmakääretorttu




En muista milloin viimeksi olisin tehnyt (tai syönyt) jotain näin hyvää. Luulen, että tähän vaikutti osaksi se, etten osannut odottaa mitään ihmeempää makuelämystä. Tämä marenkinen kääretorttu sai kiinnostukseni heräämään näyttävän ulkonäön, erilaisen ja vähän haasteellisemman oloisen valmistustavan sekä maukkaalta kuulostavan makuyhdistelmän (pistaasi ja vadelma) ansiosta.

En muistaakseni ole leiponut Britakakkua tai Budapest-leivosta, jotka molemmat muistuttavat tätä tekemääni marenkista kääretorttua. Britakakku eroaa tästä kääretortusta siten, ettei sitä kääritä rullalle vaan se täytetään levynä. Budapest-leivoksessa on, samaan tapaan kuin tässä kääretortussa, marenkinen pohja, joka paistetaan uunissa, täytetään ja kääritään rullalle. Budapestin eroavaisuus on siinä, ettei sen pohjataikina koostu kahdesta eri seoksesta vaan vain yhdestä. Siinä kuivat aineet on sekoitettu marengin joukkoon, kun taas Britakakussa ja tässä kääretortussa marenki levitetään erikseen pohjataikinan päälle (tässä kääretortussa pohjataikinan esipaistamisen jälkeen, Britassa ennen paistamista). 


Valmistelut kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, koska voin tulee olla huoneenlämpöistä kun se vatkataan sokerin kanssa vaahdoksi. Vaihtoehtoisesti voi voidaan lämmittää varovasti mikrossa, mutta silloin pitää pitää huolta siitä, ettei se pääse sulamaan. Voi ja sokeri vatkataan vaaleaksi vahdoksi, jonka jälkeen muut aineet lisätään seoksen joukkoon. Seos levitetään uunipellille ja esipaistetaan ennen marengin lisäämistä. Täytteeseen tulee vaniljakreemijauhetta, joka ei luultavasti ole kaikille tuttu aines. Itse käytin sitä ensimmäistä kertaa vasta viime kesänä, jolloin tein siitä täytettä johonkin kakkuun (en muista mihin). Se on siis jauhetta, josta tehdään vaniljakreemiä sekoittamalla sitä veden tai muun nesteen kanssa. Tässä kääretortussa se sekoitetaan maitoon. Tai oikeastaan toisin päin, eli maito sekoitetaan vaniljakreemijauheen sekaan pienissä erissä oikean koostumuksen aikaansaamiseksi.   

Tästä marenkisesta unelmasta inspiroituneena tulen varmasti lähiaikoina kokeilemaan myös Budapest-leivosta. 

Marenkinen pistaasi-vadelmakääretorttu
Pohja
150 g huoneenlämpöistä voita
1 dl lämmintä maitoa tai kermaa
1 ½ dl sokeria
4 keltuaista
2 dl mantelijauhetta
½ perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Marenki
4 valkuaista
2 dl sokeria
½ dl rouhittua pistaasipähkinää
Täyte
2 dl vaniljakreemijauhetta
2 ½ dl täysmaitoa
2 dl vadelmia
2 rkl sokeria
  1. Nosta voi huoneenlämpöön hyvissä ajoin.
  2. Lämmitä maito kädenlämpöi­seksi mikrossa tai kattilassa.
  3. Paloittele voi kulhoon ja mittaa joukkoon sokeri. Vatkaa vaa­leaksi vaahdoksi. Erottele kananmunista kel­tuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaiset yksi­tellen voi­sokerivaahdon joukkoon.
  4. Sekoita mantelijauhe, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään ja sekoita jauhoseos voivaahdon joukkoon vuorotellen maidon (tarkista maidon lämpötila) kanssa. Jos maito on kylmää, taikina saattaa juoksettua ja kokkaroitua. Sekoita taikinan joukkoon tällöin pari ruokalusikallista perunajauhoja. Le­vitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille.
  5. Esipaista pohjaa 175 asteisessa uunissa 15 minuuttia. Vatkaa tällä välin valkuaiset ja sokeri valkoiseksi kovaksi vaahdoksi. Levitä marenki rennosti pohjan päälle. Ripottele pinnalle rouhittua pistaasipähkinää. Jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia, kunnes marenki on kuivahtanut pinnalta ja hieman ruskistunut ”huippukohdista”.
  6. Anna jäähtyä. Kumoa levy leivinpaperin päälle niin, että marenki jää alapuolelle. Poista paistamisessa käytetty leivinpaperi.
  7. Sekoita maito pienissä erissä vaniljakreemijauheen joukkoon. Sekoita vadelmien joukkoon sokeri. Le­vitä vaniljakreemi pohjan päälle. Ripottele päälle vadelmia. Kääräise rullalle. Leikkaa viipaleiksi. 
Ohje täältä.

1 kommentti: