Olen alkanut käyttää kurpitsaa periaatteessa vasta tänä syksynä ja olen huomannut, että siitä saa tehtyä todella hyvää ruokaa. Kurpitsan sesonki on syksyllä, joten nyt kun sitä löytyy vielä kaupasta niin sitä kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa. Myskikurpitsa ei ole kovinkaan kallista, lähimmässä ruokakaupassani sen kilohinta on noin 2 € ja pieni kurpitsa painaa reilun kilon. Eli kurpitsa on juuri sopivan kokoinen niin ettei sitä jää yli (ainakaan paljon). Siemenet kannattaa käyttää, vaikkapa salaatissa, paahtamalla ne rapeiksi joko pannulla tai uunissa.
Kurpitsalasagne on helpotettu siten, ettei juustokastiketta tarvitse valmistaa vaan se korvataan ranskankermalla ja fetajuustolla. Lasagneen tulee myös parmesaania, kasviksia ja tomaattikastike, johon tulee purkkitomaattia, oreganoa ja kalamata-oliiveja. Kurpitsan lisäksi lasagneen tulee sipulia, valkosipulia ja porkkanaa. Lisäsin kasvisten joukkoon vielä jääkaapista löytämääni bataattia (noin 1/4 bataatti). Halusin myös lisätä proteiinia lasagneen, joten lisäsin kikherneitä.
Kreikkalainen kurpitsalasagne
1
kg:n myskikurpitsa
1 porkkana
2 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
3
rkl oliiviöljyä
suolaa,
mustapippuria myllystä
Tomaattikastike:
2
prk (yht. 800 g) kuorittuja kirsikkatomaatteja, esim.
Mutti
1
prk (290/155 g) kalamata-oliiveja
3
rkl oreganoa hienonnettuna
1
tlk kikherneitä
1
prk (200 g) ranskankermaa
200
g fetaa
8 lasagnelevyä
2
dl raastettua parmesaania
- Kuutioi kurpitsa. Kuori ja kuutioi porkkana. Kuori ja leikkaa sipuli ja valkosipuli viipaleiksi. Yhdistä kaikki kasvikset. Lisää öljy ja mausteet. Kypsennä kasviksia pellillä leivinpaperin päällä 225-asteisen uunin keskitasossa noin 30 minuuttia tai siihen asti, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
- Kaada tomaattipurkkien sisältö kattilaan. Anna porista miedohkolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Viipaloi oliivit ja lisää ne yrttisilpun kanssa kastikkeeseen. Mausta suolalla ja pippurilla. Yhdistä paahdetut kasvikset ja tomaattikastike, ja lisää kikherneet.
- Kokoa lasagne. Levitä hieman tomaattikastike-kasvisseosta vuoan pohjalle. Murustele päälle hieman fetaa. Lusikoi hieman ranskankermaa. Levitä kerros lasagnelevyjä päälle. Lisää kastiketta ja juustoa ja sitten taas lasagnelevyjä. Tee 2–3 kerrosta. Laita päällimmäiseksi kastiketta ja fetaa. Viimeistele ripottelemalla parmesaania pinnalle.
- Kypsennä 200-asteisen uunin keskiosassa n. 25 minuuttia.
Ohje Helsingin Sanomat.
Näyttää tosi hyvältä! Kurpitsan käyttö ruoanlaitossa ei ole itselle tuttua.
VastaaPoistaKannattaa kokeilla käyttää kurpitsaa, voi aloittaa vaikka sosekeitosta tai paahtamalla kurpitsaa uunissa. Jos tykästyy kurpitsan makuun niin sen jälkeen voi tehdä vaikka tätä lasagnea. Mielestäni kurpitsan maku muistuttaa bataattia. Kurpitsan käyttö vaatii vähän voimaa, koska sen kuori on melko kova, ja kannattaa varoa sormiaan kun sitä leikkaa veitsellä.
Poista