keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Ylioppilasjuhlien menu, osa 2

Makea tarjoilu suunniteltiin ylioppilaan toiveiden mukaisesti kinuski-päärynäkakun ympärille. Päätimme tehdä kakun lisäksi täytekakkua, mutta kermakakun sijaan valittiin Kotilieden sivuilta löytämäni valkosuklaa-mangokakku. Mummoni toi juhliin vielä pullakranssia ja lusikkaleipiä.

Tarjottavien määrää oli todella vaikea arvioida. Emme halunneet leivonnaisten loppuvan kesken, joten teimme suuret määrät kakkuja ja muita tarjottavia. Kaikkea jäi yli, mutta onneksi ei liian suuria määriä vaan juuri sopivasti jotta saimme nauttia kaikesta vielä seuraavana päivänä. (Hyvä siltä kannalta ettei tarvinnut alkaa tehdä lisää ruokaa heti seuraavana päivänä.)

Makea tarjoilu koostui siis valkosuklaa-mangokakusta, kinuski-päärynäkakusta, pullasta ja lusikkaleivistä. 


Valkosuklaa-mangokakku

Kakkupohja

100 g valkosuklaata
100 g voita
3 munaa
1 ½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Kostutus
1 dl maitoa

Mangomousse

3 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
3 dl Bonne mangososetta
3 rkl sokeria
3 rkl sitruunamehua

Pinnalle

1 dl aprikoosimarmeladia
200 g valkosuklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa

Valkosuklaakoristeet
100-150 g valkosuklaata
  1. Rouhi valkosuklaa karkeaksi. Sulata kattilassa voi ja nosta se syrjään. Lisää valkosuklaarouhe ja sekoita, kunnes suklaa on täysin sulanut. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi munavaahtoon. Lisää joukkoon rasva-suklaaseos ja nostele seos tasaiseksi.
  2. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan noin 24 cm oleva irtopohjavuoka ja kaada taikina vuokaan. Paista 175-asteisessa uunin alatasossa noin 50 minuuttia tai kunnes tikulla kypsyyttä kokeiltaessa siihen ei enää tartu taikinaa. Nosta kakkupohja jäähtymään ritilälle ennen kumoamista.
  3. Valmista täyte. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Vaahdota kerma. Sekoita kulhossa mangosose ja sokeri. Kuumenna kattilassa sitruunamehu ja sulata kuivaksi puristetut liivatteet mehuun. Sekoita liemi mangososeeseen. Nostele joukkoon kermavaahto.
  4. Leikkaa kakkupohja kahteen osaan. Pese kakkuvuoka ja vuoraa leivinpaperilla. Nosta kakkupohjan alaosa takaisin vuokaan ja kostuta maidolla. Levitä päälle mangomousse. Nosta päälle kakkupohjan kansi ja kostuta maidolla. Anna kakun hyytyä ja maustua viileässä yön yli.
  5. Levitä kakun pinnalle ja reunoille aprikoosimarmeladi. Sulata valkosuklaa mikrossa ja notkista toisessa kulhossa tuorejuusto. Sekoita valkosuklaa tuorejuustoon. Lämmitä seosta vielä hieman mikrossa, jotta seos on pehmeän notkeaa. Levitä kuorrutetta pienissä erissä kakun pinnalle niin, ettei koko kuorrutus sotkeudu mahdolliseen kakkupohjasta irtoaavaan kuoreen. Nostele kakun reunoille valkosuklaakoristeet.

Valkosuklaakoristeet

  1. Aseta päälle toinen puhdas leivinpaperiarkki. Kauli paperin päältä niin, että suklaa levittyy tasaisesti ja ilmakuplat katoavat.
  2. Kääri levy löysälle rullalle ja nosta pakkaseen puoleksi tunniksi.
  3. Avaa rulla varoen, jotta suklaa murtuu tasaisesti suuriksi paloiksi.

Resepti täältä.

Päärynä-kinuskikakku
150 g kaurakeksejä
50 g voita
50 g Snickersiä
Täyte
4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
2 prk päärynä-kinuskirahkaa
1 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
  1. Hienonna keksit monitoimikoneessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja veitsellä hienonnettu suklaapatukka.
  2. Taputa seos leivinpaperilla pohjustettuun irtopohjavuokaan (Ø 22 cm).
  3. Laita liivatelehdet runsaaseen kylmään veteen pehmenemään n. 5 min ajaksi.
  4. Vaahdota kerma. Yhdistä rahka ja sokerit.
  5. Valuta vesi liivatelehdistä. Sulata ne pienessä kattilassa kiehuvan kuumaan veteen (1 rkl). Lisää liivateseos rahkan joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää viimeisenä kermavaahto. Sekoita varoen. Kaada täyte vuokaan. Peitä kelmulla.
  6. Anna kakun hyytyä jääkaapissa 4 - 6 t tai seuraavaan päivään. Irrota kakku vuoasta. Siirrä tarjoiluvadille. 

Resepti täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti