lauantai 17. tammikuuta 2015

Ihanan raikas sitruunapiiras

Sitruuna sopii hyvin leivontaan ja monia herkullisia ohjeita löytyy. Sitruunasta voi tehdä mm. juustokakkua, keksejä, kääretorttua, kuppikakkuja ja piirakkaa. Voisi luulla, että sitruunasta tehdyt leivonnaiset ovat kovin happamia, mutta näin ei kuitenkaan ole. Ainakaan minun mielestäni. 

Uusimmassa Leivotaan-lehdessä (1/2015) on juttu sitruunasta, aiheeseen liittyvien ohjeiden kera. Yksi ohjeista on sitruunapiiras, joka näytti ja kuulosti ihanalta. Päätin leipoa tätä raikasta herkkua.

sitruunapiiras

Piirakka koostuu muropohjasta ja sitruunatäytteestä. Se on helppo valmistaa; pohja ei ole vaikea valmistaa ja täytteen ainekset pitää vain sekoittaa yhteen. Ei siis tarvitse sulattaa mitään tai sen enempää vatkata aineksia.

sitruunapiiras

Sitruunapiiras

Taikina:
125 g jääkaappikylmää voita
3 dl vehnäjauhoja
½ dl tomusokeria
1 keltuainen

Täyte:
2 ½ dl kuohukermaa
1 sitruunan mehu ja hienoksi raastettu kuori
2 munaa
1 ½ dl tomusokeria
  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Nypi voi, jauhot ja tomusokeri yhteen. Lisää keltuainen ja alusta nopeasti taikinaksi. Laita jääkaappiin 10 minuutiksi.  
  2. Painele taikina irtopohjavuokaan, läpimitta noin 24 cm. Pistele pohjaan reikiä haarukalla. Laita takaisin jääkaappiin 10 minuutiksi.
  3. Esipaista piirakkapohjaa uunin keskitasolla 12-13 minuuttia. Laske uunin lämpötila 180 asteeseen.
  4. Täyte: Vatkaa kaikki ainekset yhteen. Kaada seos piirakkapohjan päälle ja paista uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassa.
  5. Laita piirakka jääkaappiin vähintään tunniksi ennen tarjoilua. Tarjoa kermavaahdon kera. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti