maanantai 2. helmikuuta 2015

Mustikkaraakakakku

Raakaleivonta saa nyt jatkoa. Leivoin viime vuoden puolella ensimmäistä kertaa raakakakkua (balilainen raakasuklaakakku) ja innostuin sen myötä raakaleivonnasta. Tällä kertaa halusin leipoa raakakakun jostain marjasta, ja löysinkin sopivan ohjeen mustikkaiseen raakakakkuun. Suurin osa aineksista löytyi valmiiksi keittiöni kaapista, mutta osa täytyi käydä ostamassa. Kakun valmistus oli tälläkin kertaa hyvin helppoa, kunhan kotoa löytyy toimiva tehosekoitin tai monitoimikone.

mustikkaraakakakku

Raakakakkujen maku ei luultavasti miellytä kaikkia, ainakaan ensimmäisellä kerralla. Luulen, että raakakakkujen makuun täytyy tottua ennen kuin niistä voi alkaa nauttia. Olen joka kerta raakaleivonnaisia syödessäni huomannut, että ensimmäinen lusikallinen ei ole se paras. Kakkua täytyy maistella moneen otteeseen ennen kuin se alkaa maistua hyvältä. Täytyy siis totutella makuun samalla tavalla kuin uusiin makuihin yleensäkin. Jos pitää hyvin makeista leivonnaisista ja on tottunut suureen määrään sokeria, ei raakakakku ensimmäisellä kerralla varmaankaan kovinkaan paljon miellytä makuaistia, koska lisätty sokeri puuttuu kokonaan. Sokeri on yleensä korvattu muulla makeuttajalla, esim. hunajalla tai agavesiirapilla, tai/ja luonnostaan sokeria sisältävillä raaka-aineilla. Hiljalleen näiden leivonnaisten makuun kuitenkin tottuu. Kun olen nyt maistellut tätä mustikkaraakakakkua pariin otteeseen, on maku parantunut huomattavasti ja pidän kakun mausta. Kakku on myös terveellinen, paljon terveellisempi kuin paljon sokeria sisältävät leivonnaiset.

Raakaleivonnassa ei käytetä jauhoja eikä maitotuotteita, joten leivonnaiset sopivat keliaakikoille ja maitoallergikoille. Pähkinöitä käytetään kuitenkin paljon, joten pähkinäallergikot eivät voi syödä näitä. Uunia ei leivonnassa tarvita, vaan kakut valmistuvat nopeasti pakastimessa tai jääkaapissa. 

mustikkaraakakakku
Mustikkaraakakakku

Pohja
3 dl yön yli liotettuja cashewpähkinöitä
2 dl rusinoita
1 dl taateleita
2 rkl raakakaakaojauhetta
0,5 tl laadukasta suolaa
Täyte
400g sulia mustikoita
200g (n. 3 normaalikokoista) avocadoa
160g liotettuja cashewpähkinöitä
100g kaakaovoita
90g kookosöljyä
25g (n. 5 rkl) raakakaakaojauhetta
60g hunajaa
50g taateleita
ripaus suolaa

Valmista ensin pohja. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Vuoraa irtopohjavuoan (22-24 cm) pohja leivinpaperilla. Painele pohjan ainekset vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi ja nosta vuoka täytteen teon ajaksi jääkaappiin.
Laita kaakaovoi ja kookosöljy sulamaan vesihauteeseen (esim. tiskialtaaseen, jossa on kuumaa vettä). Sekoita kaikki täytteen raaka-aineet kaakaovoita ja kookosöljyä lukuunottamatta tehosekoittimessa tasaiseksi. Lisää kaakaovoi ja kookosöljy mahdollisimman nopeasti joukkoon ja sekoita sileäksi. Kaada täyte pohjan päälle vuokaan ja nosta kakku jääkaappiin asettumaan muutamaksi tunniksi. Pakkasessa kakku jähmettyy tunnissa.
Alkuperäinen ohje täältä.

1 kommentti: