tiistai 23. joulukuuta 2014

Raakasuklaa

raakasuklaa
Näin joulun alla tulee leivottua melko paljon ja yleensä annan osan leivonnaisista joululahjaksi sukulaisille ja tutuille. Tänä vuonna päätin tehdä raakasuklaata. Kävin ostamassa raakasuklaan valmistuspaketin, josta löytyy kaikki ainekset valmiiksi mitattuina eikä tarvitse tehdä muuta kuin sulattaa kookosöljy ja sekoittaa ainekset keskenään. En ole ennen tehnyt raakasuklaata ja ostin valmiin raakasuklaapaketin koska halusin olla varma määristä ja aineksista. Pakkauksesta löytyy kookosöljyä, agave-siirappia, goji-marjoja, kuivia aineksia, joihin sisältyy lucumaa, raakakaakaojauhetta, himalajan suolaa ja kookosvoita. Tämän lisäksi pakkauksessa on muotteja raakasuklaalle. 

Suklaa oli helppo valmistaa. Valmistus kesti kuitenkin melko kauan, koska ainesten sulatus vei paljon aikaa. Aineksia ei voi sulattaa kovin kuumassa vedessä, koska raakasuklaan koko pointti on se, ettei massaa kuumenneta yli 45 asteen. Kookosöljyn sulattaminen kuumassa vedessä kestää ainakin 15 minuuttia, luultavasti kauemminkin, ja kookosvoin täytyy antaa sulaa ennen muotteihin laittamista. Kookosvoi on sekoitettuna muiden kuivien ainesten kanssa. Kun kuivat ainekset sekoitetaan kookosöljyn ja agavesiirapin sekaan (huom! vesihauteessa), joutuu odottamaan melko kauan ennen kuin kookosvoi sulaa ja massasta tulee tasaista ja juoksevaa. Kun massa on tasaista, lisätään haluamansa maku. Pakkauksen mukana tulee goji-marjoja, jotka sopivat hyvin suklaaseen. Sekoitin suklaaseen eri makuja, mm. goji-marjoja, karpaloita, mulperinmarjoja ja mantelia. Kaikista tuli todella onnistuneita.


sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Punajuuri-suklaakakku

punajuuri-suklaakakku


Porkkana on mitä luultavimmin yleisin (ja ehkäpä ainoa) leivonnaisiin yhdistettävä juures. Juurekset antavat mehukkuutta leivonnaisiin ja sopivat sen takia erinomaisesti käytettäväksi leivonnassa. Monet eivät varmaan uskoisi, että yksi leivonnaisiin sopiva juures on punajuuri. Punajuuri ja suklaa sopivat hyvin yhteen ja niitä on yhdistetty tässä punajuuri-suklaakakussa. Mikäli punajuuri kakussa epäilyttää, kannattaa kuitenkin kokeilla tehdä tätä kakkua. Kakun maku yllättää positiivisesti ja punajuuri ei maistu lähes ollenkaan. Punajuuren määrää voi vähentää jos määrä kuulostaa liian paljolta. Suomalaisia juureksia kannattaa hyödyntää kaikin mahdollisin tavoin ja tämä on oiva tapa laajentaa niiden käyttöaluetta.

Käytin kakun kuorrutuksessa sulatejuuston sijaan tuorejuustoa, ja käytin ceyloninkanelia tavallisen kanelin sijaan. Ceyloninkaneli on yleensä sama kuin luomukaneli, ja se sisältää muun muassa paljon antioksidantteja mutta vain hyvin vähän kumariinia. Tavallinen kaneli sisältää paljon enemmän kumariinia, joka on maksalle haitallinen aine.

punajuuri-suklaakakku

Punajuuri-suklaakakku

2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 rkl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
2 dl vehnäjauhoja
n. 3 dl punajuuriraastetta
100g taloussuklaata
1 dl rypsiöljyä
1 dl omenahilloa

Kuorrutus:
25 g voita tai margariinia
50g tuorejuustoa
2 dl tomusokeria
1 tl vaniliinisokeria

Koristeluun:
suklaa- ja pähkinärouhetta
Kuumenna uuni 175-asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuiva-aineet keskenään ja sekoita munavaahtoon. Kuori ja raasta punajuuri. Sulata suklaa. Kääntele punajuuriraaste, suklaa, öljy ja omenahillo varovasti taikinaan. Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan ja paista noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä. Sekoita kuorrutusta varten pehmeä voi, sulatejuusto ja sokerit keskenään. Levitä kakun päälle. Koristele rouhitulla suklaalla ja pähkinöillä.


Kakku maistuu parhaalta kun sen antaa olla jääkaapissa seuraavaan päivään.
(Alkuperäinen ohje täältä.)

perjantai 5. joulukuuta 2014

Bahamalainen broileripata

Mangosose suolaisessa broilerikastikkeessa sai minut kiinnostumaan tästä ohjeesta. Broileri ja hedelmä ei ole uusi yhdistelmä, mutta en itse ollut yhdistänyt näitä kahta. Bahamalaiseen broileripataan tulee broilerin lisäksi paprikaa ja kastike maustetaan mangososeella, hedelmämehulla, valinnaisella liemikuutiolla (alkuperäisessä reseptissä yrttiliemikuutio, mutta itse olen käyttänyt kasvisliemikuutiota) ja soijakastikkeella. Soijakastikkeesta tulee suolaisuutta, ja mangososeesta ja mehusta hedelmäisyyttä. Tämä on yksi ruuista, joita olen alkanut tehdä vasta muutettuani yksin asumaan. Olen tehnyt tätä vasta pari kertaa, mutta maku on aivan loistava. Ensimmäisellä kerralla käytin marinoituja broilerisuikaleita, jonka takia padasta tuli melko suolaista. Olen sen jälkeen käyttänyt maustamattomia suikaleita, mutta silloin kannattaa muistaa maustaa kastike tarpeeksi. Tällä kertaa en ruskistanut broilerisuikaleita tarpeeksi, joten ne jäivät hyvin vaaleiksi. 

Padan kanssa olen alkuperäisen ohjeen mukaisesti tehnyt makaronilaatikkoa. Olen tehnyt sen tummasta makaronista, jossa on enemmän kuitua kuin tavallisessa makaronissa. 

broileripata

Bahamalainen broileripata ja makaronivuoka

Broileripataan
400 g broilerisuikaleita
1 rkl öljyä
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
1 dl vettä
1 liemikuutio
1 rkl soijakastiketta
0,5 dl hedelmämehua
0,5 dl mangososetta
Makaronivuokaan
3 dl makaroneja
3 dl maitoa
2 kanamunaa
1 tl maustepippuria
suolaa
  1. Ruskista padan broilerisuikaleet öljyssä padassa. Lisää joukkoon suikaloidut paprikat, vesi, hedelmämehu ja mangosose. Mausta yrttiliemikuutiolla ja soijakastikkeella. Hauduta pata-aineksia miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.
  2. Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan kypsiksi. Sekoita kananmunat maidon joukkoon ja mausta seos. Laita makaronit voideltuun uunivuokaan ja kaada munamaitoseos makaronien päälle. Paista makaronivuokaa 200-asteisessa uunissa 20 - 30 minuuttia. Tarjoa broileripadan kanssa.
(Alkuperäinen ohje täältä.)
broileripata ja makaronivuoka
Broileripata ja makaronivuoka