Mitä kesä olisi ilman jäätelöä? Jäätelö kuuluu kesään ja sitä tulee syötyä melko paljon. Sain tänä vuonna syntymäpäivälahjaksi jäätelökoneen, jota olen nyt jo moneen otteeseen päässyt käyttämään.
Sain ensimmäisen kerran kokeilla jäätelökoneen käyttöä opiskeluihini liittyen ja innostuin koneesta heti. Ennen sitä en ollut ymmärtänyt miksi jäätelökonetta tarvitaan, mutta kokeiluni jälkeen tulin siihen tulokseen, että kone on hyvä koska: 1) Jäätelö valmistuu nopeasti, 2) makuun pystyy itse vaikuttamaan ja 3) voi itse vaikuttaa mitä raaka-aineita käyttää. Ja mitä ei. Näin ensimmäistä kertaa mitä jäätelö oikeasti sisältää, ja tekemällä omatekoista jäätelöä, voi itse vaikuttaa jäätelön sisältöön.
Sain ensimmäisen kerran kokeilla jäätelökoneen käyttöä opiskeluihini liittyen ja innostuin koneesta heti. Ennen sitä en ollut ymmärtänyt miksi jäätelökonetta tarvitaan, mutta kokeiluni jälkeen tulin siihen tulokseen, että kone on hyvä koska: 1) Jäätelö valmistuu nopeasti, 2) makuun pystyy itse vaikuttamaan ja 3) voi itse vaikuttaa mitä raaka-aineita käyttää. Ja mitä ei. Näin ensimmäistä kertaa mitä jäätelö oikeasti sisältää, ja tekemällä omatekoista jäätelöä, voi itse vaikuttaa jäätelön sisältöön.
Jäätelökoneella ei pysty tekemään kovin suuria määriä jäätelöä kerralla, ainakaan minun koneellani, koska siihen tarvitsisi ylimääräisen jäähdytyslevyn (olen kyllä miettinyt sellaisen hankkimista). Jos koneeseen laittaa liian paljon jäätelömassaa, se ei jäähdy tarpeeksi ja jää siten löysäksi. Tekemällä pienemmän määrän jäätelöä, se kylmenee todella nopeasti ja valmistuu jopa alle puolessa tunnissa (teko + jäähdytys). Pienellä määrällä tarkoitan jäätelöä noin kolmelle–neljälle hengelle. Jäätelökone on monikäyttöinen siinä mielessä, että sillä voi tehdä jäätelön lisäksi mm. sorbettia, ja jäätelöön voi lisätä monenlaisia lisukkeita tai makuja.
Ensimmäinen kokeilu omalla jäätelökoneellani oli suklaajäätelö, jonka tein koneen mukana tulleen reseptikirjan ohjeen mukaisesti. Seuraavaksi tein vaniljajäätelöä ja sen jälkeen kaksi kertaa vaniljapehmistä. Oma suosikkini oli varmaankin vaniljapehmis, jonka ohje löytyy tästä alta. Se tehdään vaniljatuorejuustosta ja kermasta, ja joukkoon tulee myös glukoosisiirappia. Joukkoon voi myös lisätä vähän kardemummaa ja limen mehua. Olen kokeillut sekä ilman kardemummaa ja limeä että niiden kanssa. Molemmat versiot ovat todella herkullisia. Kevyemmän jäätelön saa tehtyä jogurtista, esimerkiksi turkkilaisesta tai kreikkalaisesta, ja ne ovat yleensä myös todella hyviä.
Tein jäätelökokeiluni jälkiruoaksi. Valmistin jäätelömassan juuri ennen ruokailua ja laitoin sen jäätelökoneeseen ruokailun ajaksi. Jäätelö valmistui näin juuri oikeaan aikaan.
Vaniljapehmis
2
munaa
2
dl vispikermaa
1
rasia (200 g) vanilja tuorejuustoa
½
dl sokeria
½
dl glukoosisiirappia
(1
tl kardemummaa)
(1
tl lime- tai sitruunamehua)
- Erottele keltuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vaahdota sitten kerma. Vatkaa keltuaiset ja loput raaka-aineet kulhossa kuohkeaksi.
- Yhdistä vaahdot nuolijalla kevyesti nostellen.
- Valmista pehmis jäätelökoneessa. Valmistuaika 20 - 25 min. koneen tehosta riippuen.
Ohje täältä.
Paljon parempaa kuin tavallinen jäätelö!
VastaaPoista